Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
13.06.2018 10:00

Stanice služby Slovnaft BAjk sa inštalujú, zatiaľ ich je tridsať


Ilustračná snímka mmb


V bratislavských uliciach pribúdajú dokovacie stanice pre bikesharingovú službu Slovnaft BAjk. V mestských častiach Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka je aktuálne nainštalovaných 30 staníc, pričom celkovo ich bude 90. Do diskusie o rozmiestnení dokovacích staníc sa zapája verejnosť.


Dokovacie stanice Slovnaft BAjku už pokrývajú niektoré dopravné uzly, ako napríklad Trnavské Mýto, križovatku Trnavská/Bajkalská či Ovsište v Petržalke, ale aj frekventované a obľúbené miesta Bratislavčanov, ku ktorým patrí jazero Štrkovec v Ružinove, Námestie slobody alebo Hodžovo námestie. Práce na niektorých miestach však skomplikovali vodiči, ktorí pripravené plochy využívajú ako miesto pre odparkovanie svojho vozidla a narúšajú tým harmonogram prác.

Nová služba vzbudila záujem obyvateľov, ktorí doposiaľ poslali takmer 3300 pripomienok. Väčšinou sa týkajú návrhov na umiestnenie dokovacích staníc. Viacero otázok smeruje k umiestneniu bicyklov pri Hlavnej stanici, kde sa o finálnej lokalite ešte rokuje. Návrhy je stále možné posielať vyplnením dotazníka na webovej stránke www.slovnaftbajk.sk alebo mailom na info@slovnaftbajk.sk. Tipy verejnosti sa zohľadnia pri rozširovaní bikesharingu alebo pri úprave súčasného rozmiestnenia staníc.

 Občianske združenie Cyklokoalícia podporujúce rozvoj mestskej cyklistiky v Bratislave, tiež navrhlo rozšírenie pokrytia o nové body, ktoré sa v súčasnosti vyhodnocujú. Cieľom je začleniť bikesharing do systému mestskej hromadnej dopravy, preto sa stanice prioritne inštalujú blízko zastávok verejnej dopravyalebo cyklotrás. Miesta pre požičanie alebo vrátenie bicyklov Slovnaft BAjk by mali byť od seba vzdialené približne 300 až 500 metrov. Rovnako dôležité je mať vysporiadané pozemky. Preto sú rozvrhnuté na pozemkoch hlavného mesta a na čerpacích staniciach Slovnaftu.

Počas pilotnej fázy projektu, ktorá bude trvať rok, sa bude využívanie jednotlivých staníc vyhodnocovať. Predpokladá sa, že systém sa na základe výsledkov používania a podnetov od verejnosti môže rozšíriť o nové stanice resp. upraví sa počet bicyklov už na existujúcich.

 

 

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2017
HB Reavis plánuje v Bratislave vybudovať nadzemnú elektrickú dráhu
Developer HB Reavis, ktorý má v Bratislave vybudovať novú autobusovú stanicu, plánuje prepojiť lokalitu Nivy s mestskou časťou Petržalka pomocou elektrickej nadzemnej dráhy. Informovali o tom denníky Nový Čas a Hospodárske noviny.
viac
08.03.2019
Bratislava: Obnova Mlynských nív a výstavba autobusovej stanice napredujú
Rozsiahla rekonštrukcia ulice Mlynské nivy v Bratislave a výstavba priľahlej novej autobusovej stanice napredujú. Developer HB Reavis vo štvrtok TASR informoval, že aktuálne sa realizujú na Stanici Nivy posledné časti základovej dosky a v pláne je ich všetky dokončiť v polovici marca.
viac
03.01.2020
Staromestskí seniori by sa nového zariadenia mohli sťahovať už v máji
Výstavba nového zariadenia opatrovateľskej služby v bratislavskom Starom Meste úspešne napreduje, mestská časť doň dosiaľ investovala viac ako 2,5 milióna eur.
viac
13.09.2021
Komplex Nivy s novou autobusovou stanicou otvoria 30. septembra
Komplex Nivy s novou autobusovou stanicou na ulici Mlynské nivy v Bratislave otvoria 30. septembra. Oznámil to developer HB Reavis s tým, že spolu s terminálom otvoria aj obchody, služby, gastro zónu či ´zelenú´ strechu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %