Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.08.2019 11:25

SR má nastavený komplexný systém odstraňovania bariér pre osoby s ŤZP


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (logo)


Tvrdenie, že SR je jedinou krajinou Európskej únie (EÚ), ktorá nemá nastavené systémy pre odstraňovanie bariér pre občanov so zdravotným postihnutím a obmedzenou mobilitou, sa nezakladá na pravde - reakcia.


Zdôrazňuje to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR v reakcii na utorkovú (6. 8.) tlačovú konferenciu občianskeho združenia Bez bariéry – Národná platforma proti bariéram.       

"Nielen, že SR má so všetkými kompetentnými inštitúciami a reprezentatívnymi organizáciami nastavený komplexný systém postupného odstraňovania pretrvávajúcich bariér našich spoluobčanov s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), ale vrátane MPSVaR robí dlhodobo aj konkrétne významné, ale aj finančne nákladné kroky na zlepšovanie kvality života týchto ľudí. Azda najpodstatnejším je pre nás fakt, že tieto opatrenia vítajú a ako zásadné hodnotia aj samotní občania s ŤZP a ich zástupcovia vrátane pani komisárky pre občanov s ŤZP," uviedol pre TASR tlačový a komunikačný odbor ministerstva.       

OZ Bez bariéry vyzvalo kompetentné orgány na okamžité riešenie situácie a komplexné a systémové odstraňovanie bariér. "Na Slovensku sú možnosti to riešiť, ale veľmi často sa nám stáva, že jeden orgán chce, ale ďalšie orgány majú túto prioritu v úzadí. To znamená, jedine koordináciou je možné zabezpečiť ten systém taký, ako požadujeme, čiže nielen systém vytvorenia zákona z hľadiska technických predpisov, ale aj systémových predpisov, kontrolných mechanizmov a, samozrejme, financovania, pretože inak to nemôže fungovať," uviedol v utorok predseda OZ Bez bariéry Petr Kučera. Slovensko je podľa jeho slov jediná členská krajina, ktorá má výnimky vo vzťahu k nariadeniam EÚ voči bezbariérovosti.       

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny poukazuje na prijatý Národný program rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím na roky 2014 – 2020. Jeho základným cieľom je zabezpečiť dosahovanie pokroku v oblasti ochrany práv osôb so zdravotným postihnutím, pričom obsahuje základné úlohy na dané obdobie s aktualizáciou a vyhodnocovaním každé dva roky. "Bol pripravovaný za účasti viacerých odborníkov z rôznych oblastí tak, aby bolo pokryté nielen široké spektrum jednotlivých oblastí, ale zároveň, aby bola zabezpečená aj prepojenosť a kompatibilita všetkých opatrení a úloh. Na jeho tvorbe sa podieľali zástupcovia ústredných orgánov štátnej správy, verejnej správy a aj osoby so zdravotným postihnutím prostredníctvom svojich reprezentatívnych organizácií," uviedlo ministerstvo. Súhrnné správy o plnení úloh programu vláda schválila v decembri 2016 a auguste 2018. Jednou z úloh národného programu je aj problematika bezbariérovosti.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál
Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.
viac
26.02.2018
Pre pomoc ľuďom bez domova v mrazoch funguje SOS linka i aplikácia
V Bratislave funguje v aktuálnom mrazivom počasí pre pomoc ľuďom bez domova aj SOS linka občianskeho združenia (OZ) Vagus s číslom 0949 655 555 alebo mobilná aplikácia Vagus SOS. Ľudia tu môžu nahlásiť polohu a stav človeka bez domova na území hlavného mesta, ktorý v mrazoch potrebuje pomoc.
viac
07.08.2019
SR je jediná krajina EÚ bez systémového odstraňovania bariér
Slovenská republika je jedinou krajinou Európskej únie, ktorá nemá nastavené systémy pre odstraňovanie bariér pre občanov so zdravotným postihnutím a obmedzenou mobilitou. Tvrdí to OZ Bez bariéry – Národná platforma proti bariéram, ktoré vyzýva kompetentné orgány na okamžité riešenie situácie.
viac
21.10.2021
Vagus spustil zbierku teplého oblečenia pre ľudí bez domova
Občianske združenie (OZ) Vagus, ktoré sa v hlavnom meste venuje pomoci ľuďom bez domova, spustilo verejnú zbierku zimného oblečenia. Teplé oblečenie môžu ľudia v rámci zbierky nosiť do 31. októbra. Združenie o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %