Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.10.2016 01:06

Spravodlivosť v područí mocných?


Katarína MACHÁČKOVÁ, primátorka Prievidze a poslankyňa NR SR.


To, že ten istý senát, na tom istom súde argumentuje v tej istej veci dvakrát rozdielne narúša princíp právnej istoty, garantovaný Ústavou SR, uvádza v liste redakcii ON primátorka Prievidze a zároveň poslankyňa NR SR Katarína Macháčková. Uverejňujeme ho v plnom znení.


V týchto dňoch mi bol doručený rozsudok Krajského súdu v Trenčíne, ktorým sa rozhodlo o niekoľkoročnom spore medzi mnou a obžalovaným podpredsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja a poslancom MsZ v Prievidzi za stranu SMER-SD, pánom Richardom Takáčom. Výsledok tohto súdneho konania ma napĺňa pochybnosťou o nezávislosti súdnej moci na Slovensku. Vzbudzuje vo mne pocit, že na to, aby ste sa domohli práv nestačí, ak máte pravdu a jednoznačné dôkazy. Bohužiaľ, zdá sa mi, že najväčším tromfom na súde je dnes priazeň tých, ktorí ovládajú tento štát.

Podstata právneho sporu

Začiatky súdneho sporu siahajú do roku 2012, kedy ma pán poslanec Takáč vo svojom článku v regionálnych novinách hrubo obvinil, že pri koncipovaní materiálov pri rušení škôl som klamala. Keďže mi po uverejnení článku boli doručené urážlivé a hanlivé e-maily, rozhodla som sa pána poslanca požiadať, aby sa mi za tieto verejne publikované nepravdivé informácie ospravedlnil. Slušného ospravedlnenia som však nedočkala, a preto som podala na neho trestné oznámenie za ohováranie. Viem, že ako politička musím vedieť znášať väčšiu mieru kritiky na moju osobu a prácu ako ostatní ľudia. V tomto prípade ale nešlo o kritiku, ako to neskôr potvrdil aj súd. Ten v jednom z uznesení konštatoval, že obvinený vedome uvádzal skutočnosti, ktoré sa nezakladali na pravde a len ťažko obstojí argument pána Takáča, že vedomé verejné oznamovanie nepravdivých skutočností považoval za dobre mienenú kritiku, resp. vyjadrovanie názoru.

Ako rozhodovali súdy?

Na základe môjho trestného oznámenia začala konať okresná prokuratúra v Prievidzi. Tá po ukončení vyšetrovania podala obžalobu na poslanca Richarda Takáča, a tak sa celá vec dostala až pred súd. Okresný súd v Prievidzi obžalovaného najskôr oslobodil. S takýmto rozhodnutím sa však nestotožnila okresná prokuratúra, ktorá podala voči oslobodzujúcemu rozsudku odvolanie. Krajský súd, ktorý rozhodoval o odvolaní rozhodnutie okresného súdu zrušil, a vec mu vrátil, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol. Okresný súd v Prievidzi, viazaný právnym názorom nadriadeného súdu, musel vydať nový rozsudok a uznal obžalovaného pána poslanca Takáča vinným za spáchanie trestného činu ohovárania.

Čítajte v Obecných novinách 41-42/2016 na str. 21.

 

Autor: (Katarína MACHÁČKOVÁ, primátorka Prievidze a poslankyňa NR SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2017
Mesto prehralo súd s Milbachom o miliónové pozemky
Mesto Vysoké Tatry prehralo súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľom Milbach – pozemkové spoločenstvo o dôležité pozemky, ktorý trval 12 rokov.
viac
25.09.2017
Mesto Košice uspelo na ÚS SR v spore o kataster pozemkov pod U.S. Steel
V dlhoročnom spore o katastrálne územie pozemkov, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel Košice, rozhodol najnovšie Ústavný súd (ÚS) SR v prospech mesta Košice.
viac
28.09.2017
Mesto chce v boji o miliónové pozemky požiadať o pomoc aj NR SR
Mesto Vysoké Tatry sa chce v boji o dôležité pozemky, na ktorých stojí napríklad Mestský úrad v Starom Smokovci, park, parkoviská, chátrajúci amfiteáter či iné nehnuteľnosti, obrátiť aj na Národnú radu (NR) SR a vládu SR so žiadosťou o pomoc pri riešení tejto situácie.
viac
09.10.2017
Prievidza spúšťa petíciu za okamžité budovanie obchvatu mesta
Samospráva Prievidze spúšťa petíciu za okamžité začatie budovania obchvatu mesta. Plánuje sa s ňou obrátiť na vládu SR, ktorá k budovaniu obchvatu zaviazala vtedajšieho ministra dopravy Jána Počiatka na svojom výjazdovom rokovaní v Handlovej pred štyrmi rokmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %