Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.11.2018 10:15

Správa Národného parku Poloniny realizuje ďalší cezhraničný projekt


Ilustračná snímka, zdroj: sopsr.sk


Správa Národného parku Poloniny, ktorá má vo svojej pôsobnosti najvýchodnejšie slovenské chránené územie rozprestierajúce sa v slovensko-poľsko-ukrajinskom trojhraničí, pokračuje v spolupráci s poľským Bieščadským národným parkom.


 V máji 2018 úspešne ukončila projekt s názvom Navštíviť Medzinárodnú biosférickú rezerváciu Východné Karpaty – lepšie ju spoznať, viac ju chrániť. V júni začala s realizáciou projektu s názvom Príroda v susedstve – poľsko-slovenská spolupráca prihraničných národných parkov v oblasti vzdelávania, propagácie a ochrany Východných Karpát. Ide o mikroprojekt, ktorý je financovaný z prostriedkov Európskej únie v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020.       

Ako informovala Správa Národného parku Poloniny na svojej webstránke, aktivity sú zamerané na posilnenie odbornej spolupráce medzi susednými chránenými územiami, na zvýšenie poznania priľahlých území, na čerpanie inšpirácií a skúseností, na zlepšenie a modernizáciu vzdelávacej infraštruktúry, posilnenie environmentálneho vzdelávania.       

V lete sa uskutočnila v Poľsku prvá z aktivít projektu, školenie Strážcovia hôr pre 24 slovensko-poľských účastníkov z radov dobrovoľných strážcov prírody, pedagógov-koordinátorov environmentálnej výchovy, aktívnych turistov a sprievodcov.       

V sprievode odborných pracovníkov účastníci navštívili prírodné zaujímavosti a turisticky atraktívne miesta - Rozsypanec-Halicz-Tarnica-Wolosate, Bukowe Berdo-Wolosate, Muczne – zubria ohrada a prírodovedné múzeum Centra štátnych lesov. Súčasťou bolo školenie prvej pomoci, prednáška a praktické pozorovanie nočnej oblohy, návšteva Chovnej stanice huculskeho koňa i aktívna účasť na Informačnom dni Bieščadského národného parku. Cezhraničný turistický chodník Wielka Rawka-Kremenaros-Nová Sedlica ich z poľskej časti chráneného územia previedol na Slovensko, do Novej Sedlice. Záverečný deň účastníci školenia strávili návštevou pralesa Havešová a prehliadkou dreveného chrámu v Kalnej Roztoke.       

"Nové poznatky a inšpirácie pracovníci oboch národných parkov získali počas školenia – tréningového pobytu v Národných parkoch Bavorský les a Šumava. Priebežne sa spracovávajú podklady na tvorbu interaktívnych vzdelávacích prvkov a učebných pomôcok, ktoré posilnia možnosti environmentálneho vzdelávania v oboch prihraničných chránených územiach. Prakticky budú overené počas pripravovaných workshopov pre slovenských i poľských učiteľov," informovala Správa Národného parku Poloniny s tým, že projekt potrvá do 30. mája 2019.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2016
Cezhraničný projekt podporí pútnický turizmus
Slávnostným podpisom partnerskej zmluvy projektu Svetlo z východu vyvrcholil 15. novembra prvý deň Inovačného fóra East room v Prešove, ktorý pokračoval do 16. novembra.
viac
29.08.2017
Nórsky projekt zveľadil slovensko – ukrajinské pohraničie
Podstatná časť finančnej podpory sa sústredila do Národného parku Poloniny, potom do Užanského národného prírodného parku na Ukrajine a sčasti aj do Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat na východe Slovenska.
viac
08.02.2021
MK SR chce pokračovať v zapájaní nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva
Rezort kultúry rokuje s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie o finančnej podpore pre projekt.
viac
07.06.2021
Na slovensko-ukrajinskom pohraničí sa doplnia prvky cykloinfraštruktúry
V Poloninách pribudnú inteligentné cykloprístrešky, oddychové zóny či cyklotrasy. V rámci projektu s Ukrajinou sa preinvestuje viac ako jeden milión eur. A to s cieľom podporiť cezhraničnú spoluprácu pri budovaní dvoch cyklookruhov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %