Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
22.11.2017 09:00

Spomienka na Andreja Radlinského v Bratislave


Pozvánka.


V Primaciálnom paláci v Bratislave si nielen Oravci sprítomnia život významného rodáka.


Po pátrovi Jozefovi Cubínkovi, Márii Medveckej, Štefanovi Furdekovi či Ladislavovi Nádášim – Jégé patrí tohtoročný spomienkový program 200. výročiu narodenia Andreja Ľudovíta Radlinského. Tento oravský rodák sa právom radí medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenských a cirkevných dejín 19. storočia. Vyše 40 rokov sa angažoval v slovenskom národnom hnutí ako politik, organizačný, kultúrny, školský a osvetový pracovník, štátny úradník, redaktor, novinár a publicista, v oblasti vedy ako jazykovedec, pedagóg a teológ, v náboženskom a duchovnom živote ako spisovateľ. Bol zakladateľom Spolku sv. Vojtecha a spoluzakladateľ Matice slovenskej.

Podujatie sa uskutoční 28. novembra 2017 o 17. hodine v Primaciálnom paláci – Justiho sieni v Bratislave. V rámci programu oboznámia účastníkov vo svojich referátoch vedeckí pracovníci Matice slovenskej doc. PaedDr. Pavol Parenička, CSc. a Mgr. Peter Cabadaj so životom, dielom a odkazom Radlinského. V kultúrnom programe sa predstaví Spevácka folklórna skupina Orava a Jarmila Némethová z Dolného Kubína. Na plátne ožijú aj fragmenty dokumentárneho filmu o Andrejovi Radlinskom.

Partnermi podujatia sú Mestský úrad Dolný Kubín a Miestny odbor Matice slovenskej v Dolnom Kubíne. Spomienkový program je realizovaný v rámci cyklu Rodom a srdcom z Oravy, prostredníctvom ktorého Oravské kultúrne stredisko už tridsať rokov prezentuje významné oravské osobnosti. Podujatie je financované z Fond na podporu umenia.

 

Autor: (Miroslav ŽABENSKÝ, OKS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2017
V Bratislave sa bude konať vedecké podujatie ku korunováciám uhorských kráľov
V utorok 14. marca o 16. hodine sa v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca bude konať vedecké podujatie „Bratislava – korunovačné mesto uhorských kráľov“.
viac
16.05.2017
Do múzeí v kraji vás odvezú mimoriadne bezplatné autobusy
Aj tento rok otvoria svoje brány múzeá a galérie počas podujatia Noc múzeí a galérií 2017, ktoré sa už po trinásty raz zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií.
viac
29.06.2017
Letné prázdniny klopú na dvere
Veľký Letný Karneval v Senci, Cestovanie Časom, Viva Musica! – Hudba v sade, Vinopolis festival vína, Festival zabudnutých remesiel, Víno a levanduľa a Závodské Bezchlebahody spestria koniec júna a začiatok júla v regióne.
viac
20.12.2017
Betlehemské svetlo už svieti aj v Primaciálnom paláci
Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta si môžu prísť odvčera (19. 12.) v podbrání Primaciálneho paláca odpáliť svetielko s tichým prianím pokoja a mieru. Je to už 28-krát, čo Betlehemské svetlo svieti aj na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %