Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
22.06.2018 11:14

Spolu to ide ľahšie


Ilustračná koláž


Združenie miest a obcí Slovenska na prelome mája a júna zrealizovalo prieskum, ktorý sa venoval medziobecnej spolupráci. Postoje miestnych samospráv ukazujú, že samosprávy vidia v spolupráci prínos a výhody.


Respondenti na otázku „Vidíte prínos v medziobecnej spolupráci?“ odpovedali kladne a to na úrovni 73,8 %. Celkovo 22,3 % sa nevedelo vyjadriť a 3,9 % v medziobecnej spolupráci nevidí prínos. Z tejto skupiny miest a obcí vidí takmer 44 % prínos v ekonomických aspektoch, ďalších 22,4 % v sociálnych ako tvorba pracovných miest a takmer 30 % v efektivite a tiež úsporách z rozsahu.

Až 73,6 % respondentov uviedlo, že cítia potrebu mať viac informácií k formám a podpore medziobecnej spolupráce, ďalších 15,5 % necíti potrebu ďalších informácií a 10,9 % respondentov sa nevedelo vyjadriť. Zároveň ako najvážnejšie dôvody nespolupráce s inými obcami uviedli chýbajúcu podporu či už ekonomickými nástrojmi, alebo aj poskytovaním metodickej pomoci a právneho servisu.

Tieto údaje dokazujú, že samosprávy vidia v spolupráci pomoc. Je zrejmé, že podpora medziobecnej spolupráce môže kvalitatívne pripraviť územie na tzv. SMART regióny, ktoré treba vnímať ako komplexné, udržateľné a koordinované riešenia v prostredí viacerých kooperujúcich obcí.

Výber miest a obcí sa uskutočnil na štatistickom princípe zohľadňujúcom veľkostnú kategóriu samosprávy. Do prieskumu bolo zaradených 468 samospráv, z ktorých na anketové otázky reagovalo 413. Prieskum bol realizovaný v období od 21. mája do 15. júna 2018. Po zbere sú výsledky prieskumov spracované ako podklady na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý realizujeme vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2018
Eurofondy a vlastné financie najviac pomáhajú cezhraničnej spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska ukončilo prieskum zameraný na cezhraničný potenciál samospráv. Súčasťou reprezentatívnej vzorky boli mestá a obce situované do prostredia všetkých 36 prihraničných okresov.
viac
24.07.2018
Východiská pre ďalší rozvoj miest a obcí treba hľadať v spolupráci
Vnímať mestá a obce cez volebné obdobie a hranice chotára je nepostačujúce. Na konci dňa to nemusí nikomu pomôcť. Hlavne, keď požadujeme rozvoj namiesto prežívania. Preto sa treba sústrediť na oblasti, v ktorých môžu samosprávy spolupracovať, lebo spoločne sa im môže dariť viac
viac
23.07.2021
Medziobecná spolupráca má potenciál aj v rámci civilnej ochrany
Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska venovaný civilnej ochrany poukazuje na mimoriadne významný priestor pre medziobecnú spoluprácu v rámci civilnej ochrany. Okrem toho poukazuje na význam komunitnej práce.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %