Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
26.03.2018 11:34

Spišský hrad po zime opäť otvára svoje brány pre verejnosť


Ilustračná snímka - Spišský hrad


Najnavštevovanejší slovenský hrad po zime opäť otvára svoje brány. Od pondelka bude Spišský hrad otvorený v plnom režime aj s múzejnými expozíciami, denne od 9. do 17. hodiny s posledným vstupom o 16. hodine. TASR o tom informovala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči.


„Ceny vstupného i ďalšie informácie sú zverejnené na stránke www.spisskemuzeum.com. V prípade nepriaznivých poveternostných podmienok bude otvorenie hradu obmedzené,“ dodala s tým, že aktuálny stav odporúča návštevníkom overiť si telefonicky. Spišský hrad bude otvorený denne aj počas veľkonočných sviatkov. Bezplatné parkovisko pre návštevníkov sa nachádza pod hradom na strane od Žehry, odkiaľ k areálu hradu vedie pešia cesta.        

„Slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny na našom hrade s bohatým programom bude 5. mája. V kaplnke sv. Alžbety na Spišskom hrade sa pri tejto príležitosti bude o deň neskôr konať aj slávnostná svätá omša,“ upozornila Uharčeková Pavúková. Okrem toho sa v máji môžu návštevníci tešiť aj na Noc múzeí so živými sochami, konkrétne 19. mája. V prvý augustový víkend organizujú na Spišskom Hrade aj súHRADnice 2018, medzinárodný kultúrny festival, ktorý sa tam koná každé dva roky. Pred hlavnou sezónou sa na hrade vykonali menšie udržiavacie práce, konzervátorské opravy a úpravy. V lete by sa mala začať aj dlho očakávaná obnova Románskeho paláca.       

„Spišský hrad je unikátnym príkladom stredovekého kráľovského hradu, jeho vznik sa datuje na koniec 12. a začiatok 13. storočia. Prvá priama písomná zmienka o hrade sa viaže k roku 1214, pričom už koncom 13. storočia mal takmer dnešnú rozlohu,“ dodala Uharčeková Pavúková. Spišský hrad bol v roku 1993 zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2019
Spišský hrad opäť otvára svoje brány pre verejnosť
Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum opäť otvára brány Spišského hradu. Pre návštevníkov bude hrad otvorený od 30. marca denne od 9.00 do 17.00 h s tým, že posledný vstup bude o 16.00 h v plnom režime spolu s múzejnými expozíciami.
viac
05.04.2022
Po zimnej prestávke sa opäť otvoria brány Spišského hradu
Po zimnej prestávke sa už onedlho opäť otvoria brány Spišského hradu pre verejnosť. Dáša Uharčeková Pavúková z oddelenia komunikácie Spišského múzea v Levoči informovala, že hrad bude otvorený od 14. apríla.
viac
27.05.2022
Na trať sa opäť vráti Hanička, sezónu otvoria aj na Spišskom hrade
Pod Spišský hrad sa po zimnej prestávke opäť vráti na trať tradičný motorový vláčik Hanička. Letnú turistickú sezónu cez víkend slávnostne otvoria aj na Spišskom hrade.
viac
02.03.2023
Po zimnej prestávke opäť otvárajú brány Spišského hradu
Po zimnej prestávke počas najbližšieho víkendu opäť otvoria brány Spišského hradu. Zástupkyňa riaditeľky Spišského múzea - SNM v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková informovala, že hrad bude pre verejnosť otvorený od soboty 4. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %