Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
31.05.2018 08:00

Spišskú Belú a Heľpu ocenili ako komunity priateľské k deťom a mladým ľuďom


Ilustračná snímka


Už po tretíkrát boli na Slovensku ocenené obce a mestá, ktoré sa môžu tešiť z označenia Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom. Za rok 2017 ho udelili mestu Spišská Belá a obci Heľpa.


„Komunita, ktorá je skutočne priateľská k deťom a mladým ľuďom, sa ich snaží nielen počúvať, ale aj skutočne vypočuť a spoločne s nimi hľadá riešenia na naplnenie ich potrieb," uviedol správca Nadácie pre deti Slovenska Ondrej Gallo.       

Cieľom programu je budovanie takých komunít, ktoré zohľadňujú potreby najmladšej generácie, pýtajú sa na jej názory a umožňujú jej spolupodieľať sa na plánovaní a realizácii aktivít v komunite. Označenie sa udeľuje samosprávam, ktoré v predchádzajúcom roku systematicky pracovali na tom, aby zlepšili podmienky života detí a mladých ľudí a zapájali ich do verejného života. Slávnostné vyhlásenie ocenených sa aj tento rok uskutočnilo počas galavečera na sneme Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré je spolu s Nadáciou pre deti Slovenska a Komunálnou poisťovňou partnerom programu.       

„Skúsenosti a poznatky úspešných európskych miest nám ukazujú, aký dôležitý je ľudský rozmer rozvojového snaženia miest budujúcich modernú a progresívnu komunitu. Nemalo by to byť len o technických riešeniach a modernizácii, ale aj o podpore najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. Podpora detí a mládeže má aj v tomto duchu nesporne veľkú perspektívu, je vzorom a výzvou aj pre slovenské mestá a obce, ktoré by mali svojim mladým ľuďom venovať väčšiu pozornosť," povedal na margo ocenení Štefan Bieľak, podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska a zároveň primátor Spišskej Belej.       

Mesto Spišská Belá, ktoré reálne zapája deti a mladých ľudí do komunitných aktivít, vytvorilo pozíciu pracovníka s deťmi a mládežou ako dôležitý prvok pre systematickú prácu v tejto oblasti a zriadilo moderný mládežnícky klub Face. Ocenenie Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom získala aj obec Heľpa. „Tá dokázala spojiť rozličných aktérov v komunite a nájsť efektívne riešenia ako reagovať na potreby detí a mladých ľudí vo svojom každodennom fungovaní aj v obmedzených podmienkach menšej samosprávy," dodal Gallo s tým, že ocenení okrem spomínaného titulu získali aj finančnú odmenu v hodnote 3000 eur na ďalší rozvoj.       

„Veríme, že ocenení a ich aktivity spolu s deťmi a mladými ľuďmi budú dobrým príkladom pre ostatné obce a mestá na Slovensku ako prispievať ku kvalite života detí a mladých ľudí v samospráve, ktoré sa opäť o rok budú môcť uchádzať o toto ocenenie," uzavrel Gallo.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Pozvánka na Tréning koordinátorov komunít priateľských deťom a mladým ľuďom
Nadácia pre deti Slovenska na základe zisťovania potrieb detí a mladých ľudí naštartovala program Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom.
viac
11.10.2016
Komárno buduje v časti Veľký Harčáš nové komunitné centrum
Mesto Komárno buduje nové komunitné centrum v mestskej časti Veľký Harčáš. Výstavba sa začala v máji, ukončená by mala byť do konca tohto roka.
viac
21.12.2018
Poznáme víťazov súťaže Envirospektrum 2018
Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo spolu s organizačným garantom - Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) víťazov národnej fotografickej súťaže pre deti a mládež Envirospektrum 2018.
viac
04.03.2019
Deti a mládež si môžu vyskúšať remeselnú zručnosť v celoslovenskej súťaži
Celoslovenskú súťažnú prehliadku remeselnej tvorivosti organizuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Bratislave pod názvom V krajine remesiel. Je určená pre deti a mládež vo veku osem až 15 rokov, ktoré do siedmeho ročníka podujatia zašlú svoje práce s prihláškou do 17. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %