Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.09.2018 09:10

Spevokol usporiada koncert na podporu detského domova na Ukrajine


Spevokol Zoltána Kodálya v Galante. Zdroj: kzd.sk


Spevokol Zoltána Kodálya z Galanty usporiada vo štvrtok o 17.00 h v Mestskom kultúrnom stredisku Kolárovo benefičný koncert na podporu ukrajinského Detského domova milosrdného Samaritána vo Veľkom Dobroni. Hostiteľom udalosti bude samospráva mesta Kolárovo.


Ako pre TASR uviedla Judit Pukkai zo spevokolu, „detský domov je sebestačný, má vlastné hospodárstvo, ale na jeho existenciu ukrajinský štát neprispieva žiadnym finančným príspevkom. Výška súčasných zahraničných príspevkov nevykrýva ani minimálnu mzdu zamestnancov.“ Dodala, že výťažok z charitatívneho koncertu a finančné dary prichádzajúce na bankový účet otvorený výlučne pre tento účel, bude osobne odovzdaný riaditeľke a duchovnej detského domova Viktórii Katone.

Spevokol Zoltána Kodálya, ktorý pred dvoma rokmi oslávil svoje 60. výročie, vlani navštívil Ukrajinu. Počas zájazdu sa ubytoval v penzióne detského domova vo Veľkom Dobroni. Na základe bývalej pomoci jedného z členov spevokolu a reálnych poznatkov z tohto miesta sa ostatní členovia rozhodli detskému domovu taktiež pomôcť. Otvorili pre tento účel aj bankový účet, kde možno posielať finančné dary (SK17 0900 0000 0051 4885 5630). Hotovostné dary budú zozbierané u členov spevokolu a priamo na koncerte.       

Kresťanský Detský domov milosrdný Samaritán je detským domovom pre odkázané dievčatá. Bol založený v roku 1995. Do domova prijímajú výlučne dievčatá pochádzajúce z ťažkej sociálnej situácie či s ťažkým telesným alebo psychickým postihnutím, siroty alebo polosiroty vo veku od dvoch do 12 rokov. Domov sa môže pochváliť dobrými výsledkami. Deti, ktoré sa sem v minulosti dostali zo štátnych detských domovov v predškolskom veku a došli s mentálnym či telesným postihnutím alebo s nedostatkom hovorových zručností, už v dnešnej dobe takmer všetky rozprávajú a niektoré aj študujú na miestnej škole či iných školách.       

Detský domov sa nachádza v centrálnej budove farmy s rozlohou deväť hektárov. Z pestovanej zeleniny a chovu dobytka sa snažia uživiť svojich zverencov, podporujú aj iné inštitúcie a majú i vlastné včelárstvo. Z darov sa domovu podarilo zriadiť aj vlastnú pekáreň, ktorá však nefunguje pre vysoké ceny elektriny. Do domova prichádza mnoho zahraničných návštevníkov, a preto od roku 2005 začal prevádzkovať i vlastný penzión, aby svojich podporovateľov vedel ubytovať. Vzhľadom na nedostatočnú podporu od štátu je domov neustále odkázaný na milodary.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2017
Koncert pre jedinečných
Benefičný koncert pre deti s autizmom sa uskutoční dňa 2. apríla 2017, v Svetový deň povedomia o autizme, o 16. hodine v prešovskom kine Scala.
viac
05.03.2018
Samospráva má spájať rôznych ľudí, ktorí žijú na jej území
Samospráva má spájať, ako sa to dá, ukáže benefičný koncert pre lepšie vzťahy. Stretnú sa rómski umelci s policajtmi, študentmi strednej školy a divákov čakajú mnohé ďalšie prekvapenia.
viac
14.04.2023
Bratislava organizuje benefičný koncert na podporu Banskej Štiavnice
Hlavné mesto Bratislava organizuje v pondelok (17. 4.) v Starej tržnici benefičný koncert na podporu Banskej Štiavnice, ktorú v marci zasiahol požiar. Koncert prinesie vystúpenia viacerých umelcov i kapiel, ale aj žiakov umeleckých škôl.
viac
23.11.2023
Výťažok benefičného koncertu má pomôcť Hospicu Milosrdných sestier
Vianočné melódie, stretnutia priateľov a rodinnú atmosféru prinesie 3. decembra 11. benefičný koncert Hospicu Milosrdných sestier v Piaristickom kostole sv. Františka Xaverského v Trenčíne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %