Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.08.2019 02:20

Špeciality, ukážky prác aj remesiel ponúknu Podsitnianske dni hojnosti


Ilustračný výrez plagátu


Domáce hontianske špeciality, ukážky tradičných dedinských prác, ktoré sa modernizáciou vytratili zo slovenských dedín, ale aj program zameraný na ľudové tradície a remeslá ponúknu Podsitnianske dni hojnosti, ktoré sa v sobotu 10. augusta budú konať v Prenčove v okrese Banská Štiavnica.


Podujatie organizuje Mikroregión Južné Sitno, ktorý združuje šesť obcí Baďan, Beluj, Počúvadlo, Prenčov, Kráľovce-Krnišov a Žibritov.       

Sobotné slávnosti ponúknu bohatý program od popoludnia až do druhého rána. „V Prenčove na rínku sa bude hrať spievať, jesť a zabávať. V programe na hlavnom javisku vystúpia známe súbory a sólisti. Program o tretej hodiny popoludní otvorí svojou majstrovskou hudbou Ľudová hudba Ďatelinka pod vedením Ondreja Molotu aj so sólistami," informovala Drahomíra Prieberová z občianskeho združenia Zlatá cesta.       

Vystúpia aj seniori z folklórneho súboru (FS) Nafurt z Bratislavy, ktorí sa stretli po dvadsiatich rokoch opäť na javisku. Do Prenčova príde súbor FS Hont z neďalekej Krupiny a prvýkrát sa na podujatí predstaví folklórna skupina Hrabina z Veľkej lúky.       

Obce mikroregiónu sa predstavia v spoločnom programe Poklady Podsitnianskych truhlíc, ktorý je určený pre laickú i odbornú verejnosť. Podľa Prieberovej ide o živú prezentáciu krojov, ktorých pôvodné súčiastky sa v obciach zachovali. Program predstaví 110 rokov ich histórie. Program na javisku ukončí FS Ekonóm z Bratislavy so svojím pestrým hodinovým predstavením.       

"Podujatie je sprevádzané remeselníckym trhom, ochutnávkou domácich hontianskych špecialít a detským kútikom s rôznymi hrami, maľovaním a zábavou. Dobrá nálada a zábava bude pokračovať až do druhého dňa s hudobno-speváckou skupinou Jewel," dodala Prieberová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Zvolen pozýva na Dni mesta
Dni mesta sa budú konať v dňoch 27. 5. - 29. 5. na Námestí SNP.
viac
29.08.2016
Poľovníci budú opäť oslavovať Dni sv. Huberta
Už po 26. raz sa v areáli svätoantonského kaštieľa uskutočnia celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta. Konať sa budú v prvý septembrový víkend (3. a 4. 9.)
viac
03.12.2016
Prešiel som Cestu hrdinov SNP z Dukly na Devín 765 km za 19 dní
Po noci prebdenej vo vlaku z Trnavy do Prešova a ďalej autobusom som konečne prišiel na Duklu. Prezrel som si pamätník a začal šliapať cestu na západ. Míňam Vyšný Komárnik, cez les som prišiel do obce Medvedie, kde mi správca pravoslávnej farnosti veľmi ochotne ukázal miestny drevený kostolík.
viac
10.11.2017
Svätomartinský víkend v regióne
Svätomartinské dni, Cestovateľský festival Cestou necestou, Chute malých Karpát, Historická prehliadka Modry, Bibliotéka či obľúbená lokalizačná hra „Objavuj poklady bratislavského regiónu“. Druhý novembrový víkend v bratislavskom regióne je tu pre vás.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %