Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.05.2016 08:47

Soška Oskara bez bariér zdobí mesto Liptovský Mikuláš a obec Rohožník


Zľava: Michal Sýkora, predseda ZMOS, Ján Blcháč, primátor Liptovského Mikuláša, Peter Šváral, starosta Rohožníka a Ján Richter, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR. (Snímka: st)


Vyvrcholením prvého dňa 27. snemu Združenia miest a obcí Slovenska bol galaprogram, počas ktorého sa predstavili finalisti celoročnej súťaže Oskar bez bariér za rok 2015.


Združenie miest a obcí Slovenska, ako vyhlasovateľ súťaže, vníma už tradičné podujatie – Oskar bez bariér ako symbolické ocenenie práce samospráv, ktorým znižujú bariéry a hendikepovaným obyvateľom uľahčujú bežný život.

Táto prestížna súťaž, ktorú už 13. rok vyhlásil ZMOS, je zároveň aj inšpiráciou pre iné mestá a obce, ktorým sú prostredníctvom príkladov dobrej praxe ponúkané rôzne opatrenia a aktivity týkajúce sa práce v prospech postihnutých a sociálne slabších ľudí, ale aj zvyšovania kvality miestneho, komunitného života.

Doterajšie ročníky súťaže Oskar bez bariér boli zamerané na opatrenia miest a obcí, ktorými znižovali bariéry pre hendikepovaných obyvateľov. Združenie miest a obcí Slovenska v tomto roku prišlo so zmenami, ktoré rozširujú oblasti aktivít samospráv. Ako vyhlasovateľ súťaže pre tento ročník vytvorilo dve kategórie, v ktorých prijímal prihlášky do súťaže. Jednu tvorili obce, mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc s počtom obyvateľov do 5000 a druhú mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc s počtom obyvateľov nad 5000.

Do súťažných podmienok sa na základe doterajších skúseností a trendov navrhli nové prvky vo forme inovatívnych prístupov, verejno-súkromného partnerstva spoločenskej zodpovednosti verejného sektora a podpory dobrovoľníctva.

 

Galavečer vystúpeniami obohatili populárni speváci Jana Kirschner a Vašo Patejdl so svojimi skupinami.

 

Finalistami súťaže sa stali:

Mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc s počtom obyvateľov nad 5000.

- mesto Liptovský Mikuláš, zastúpený jeho primátorom Jánom Blcháčom,

- mesto Nové Zámky, zastúpené primátorom Otokarom Kleinom,

- mesto Revúca, zastúpená primátorkou Evou Cireňovou.

Obce, mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc s počtom obyvateľov do 5000.

- obec Lipová, zastúpená starostkou Tatianou Ölveckou,

- obec Rohožník, zastúpená starostom Petrom Švaralom a

- obec Spišský Hrhov, ktorú zastupoval jej starosta Vladimír Ledecký.

Na základe posúdenia odbornej poroty sa víťazmi súťaže stali mesto Liptovský Mikuláš a obec Rohožník. Sošku Oskara bez bariér prevzali z rúk  ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera a predsedu ZMOS Michala Sýkoru.

Na záver slávnostného galavečera vyhlásil predseda ZMOS Michal Sýkora nový ročník súťaže Oskar bez bariér za rok 2016.

Viac v budúcom čísle Obecných novín.  Snímky: (st)

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2016
Oskar bez bariér 2015 – pozitívne príklady a nová inšpirácia
ZMOS vyhlásilo ďalší ročník tradičnej súťaže Oskar bez bariér. Doterajšie ročníky boli sprevádzané úspechmi miest a obcí, ktoré neboli len medzi laureátmi a ocenenými.
viac
30.04.2016
Prípravy na 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska vrcholia
Združenie miest a obcí Slovenska sa pripravuje na svoj 27. snem. Štatutárni predstavitelia miest a obcí sa zídu 18. a 19. mája 2016 v bratislavskej Inchebe.
viac
23.05.2018
Poznáme víťazov prestížnych súťaží
Súčasťou prvého dňa snemu Združenia miest a obcí Slovenska je galavečer so sprievodným programom. Tradične je venovaný oceňovaniu v rámci súťaže Oskar bez bariér a tiež Komunít priateľských deťom a mladým ľuďom.
viac
30.05.2019
Súčasťou snemu ZMOS bolo udeľovanie prestížnych ocenení
Už tradične je súčasťou snemu Združenia miest a obcí Slovenska oceňovanie v rámci dvoch aktivít. Ide o Oskara bez bariér a Komunity priateľské deťom a mladým ľuďom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %