Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.09.2017 10:10

Sociálna a zdravotná starostlivosť v Uhorsku


Pozvánka.


Komárňanské pracovisko Štátneho archívu v Nitre na stredu a štvrtok (27. – 28. 9. 2017) v spolupráci s nitrianskou župou a Podunajským múzeom v Komárne pripravili odborné sympózium pod názvom Sociálna a zdravotná starostlivosť v premenách čias.


Zdravotníctvo a sociálne služby patria medzi najdiskutovanejšie oblasti na Slovensku z jednoduchého dôvodu – týkajú sa každého z nás. Konverzácie o tom, ako sme opäť nepochodili u lekára či, naopak, ako nás milo prekvapila ochotná úradníčka sociálnej poisťovne, sú v našej spoločnosti veľmi častou témou, rovnako ako diskusie o chorobách a lekárňach, o nákazách a vírusoch, lekároch a sestričkách a o zdravotných poisťovniach.

V dnešnej dobe, keď kompetentní navyše ohlasujú e-Healht, čiže elektronické zdravotníctvo, je však zaujímavé pozrieť sa, ako to so zdravotníctvom a sociálnymi službami v našich končinách vyzeralo pred dvesto rokmi.

Organizátori všetkých pozývajú do priestorov Podunajského múzea v Komárne na Palatínovej ulici 13  v stredu 27. septembra od 11. hodiny.

Program je skutočne bohatý a nájdu si v ňom svoje odborníci i laici. Dozviete sa napríklad, ako uhorské úrady postupovali pri epidémiách cholery a španielskej chrípky. V tých časoch vznikali aj prvé oficiálne nemocnice a reformovaná cirkev posilňovala inštitúcie sociálnej starostlivosti. Možno neviete, ale už v 18. storočí mali vojaci habsburgskej armády pomerne rozvinuté formy sociálnej a zdravotnej starostlivosti. Usporiadatelia sľubujú aj témy liečiteľstva, liekových receptúr a dokonca aj histórie vegetariánstva. Veľká časť sympózia bude venovaná starostlivosti o siroty a špitálom pre chudobných a celkovým premenám sociálnej starostlivosti v Uhorsku v 18. storočí.

Odborníci a historici z archívov, Historického ústavu SAV, Vojenského historického ústavu a Slovenskej národnej knižnice budú pre všetkých k dispozícii v stredu od 11. do 14. hodiny a vo štvrtok od 9.30 do 13. hodiny.

 

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
Prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) otvorilo druhé hodnotiace kolo v rámci výzvy, ktorá je zameraná na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
06.04.2017
Samosprávy môžu požiadať o grant na pomoc s integráciou cudzincov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako Zodpovedný orgán fondov pre oblasť vnútorných záležitostí v súlade s Národným programom Fondu pre azyl, migráciu a integráciu vyhlásilo otvorenú výzvu na predkladanie žiadostí o grant.
viac
12.09.2017
Schválený národný projekt pomôže obciam pri vysporiadaní pozemkov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje schválil Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity žiadosť o nenávratný finančný príspevok pre národný projekt „Podpora vysporiadania pozemkov v marginalizovaných rómskych komunitách“.
viac
04.01.2021
TTSK otvoril dotačnú výzvu v objeme 600 000 eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vypísal výzvu na predkladanie žiadostí o dotácie z rozpočtu samosprávneho kraja. Výzva je smerovaná na podporu aktivít a rozvoja kraja v oblasti kultúry, športu, sociálnej starostlivosti a zdravotníctva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %