Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
17.10.2019 12:20

Sochu Legionára hľadali bagrom, pátranie nebolo úspešné


Socha Legionára stála pred mestským úradom od roku 1929 do roku 1959. Snímka zdroj: geocaching.com


Pre 50 rokmi bola potajme zakopaná socha Legionára z námestia v Seredi. Zostane pod zemou i naďalej, i keď stredajšia pátracia akcia dávala nádej, že jeden zo symbolov mesta uzrie svetlo sveta.


Ako informovala Mária Diková z Mestského múzea Sereď, georadarom určené miesto neprinieslo úspech. Sochu nenašli.       

Socha Legionára stála pred mestským úradom od roku 1929 do roku 1959. Išlo o pomník padlým hrdinom pri obrane Slovenska roku 1919. "Je to dielo sochárov Jozefa Pospíšila a Vojtecha Ihriského, ktorí sú autormi aj plastiky básnika P. O. Hviezdoslava na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Zhotovené bolo z pieskovca, s podstavcom malo výšku šesť metrov, pričom socha Legionára bola 3,4 metra vysoká," uviedla Diková. Pomník postavili na počesť bojovníkov, ktorí bránili Slovensko proti armáde Maďarskej republiky rád. V roku 1959 ho ako ideologicky neprijateľný pred oslavami 1. mája odstránili. "Údajne bol najprv uložený v kasárňach a v roku 1968 ho hodili a zasypali do jamy za hrádzou neďaleko zámockého parku," doplnila Diková.       

Socha je jednou z nedopovedaných kapitol dejín Serede, staršie generácie na ňu spomínajú a tak sa občianske združenie (OZ) Vodný Hrad, ktorý odkrýva históriu Serede a snaží sa o záchranu pamiatok, rozhodlo opäť pokúsiť sochu nájsť. Zverejnilo výzvu pre pamätníkov, ktorí by mohli pomôcť. Prihlásila sa 73-ročná Mária Tvarožková.       

"Išla som okolo s deťmi, videla som vykopanú jamu a nacúvané auto, na korbe ktorého boli ľudia a posúvali sochu z neho do tej jamy," spomínala pre TASR na udalosť spred 50 rokov. Deťom potom dlho pripomínala, čo videli a čo tam je zakopané. Po výzve určila pre OZ zhruba miesto, kde sa skutok mohol odohrať.       

Lokalitu preskúmal na základe jej indícií georadarom geofyzik Michal Hoffman. "Použili sme elektroseizmickú metódu, kde umelými otrasmi vyvolávame odozvu podložia," uviedol pre TASR. Na mieste, ktoré označila Mária Tvarožková, vykopali bagrom viac ako štyri metre hlbokú, štyri metre širokú a najmenej osem metrov dlhú jamu. "Našli sme ložisko čadičových kociek, čo mohlo vytvoriť na georadare anomáliu," konštatoval. Úspech neprinieslo ani druhé miesto hľadania, o niekoľko desiatok metrov ďalej.       

Rastislav Petrovič z OZ Vodný Hrad uviedol, že stredajšie hľadanie sochy nie je prvým. "Prvýkrát sa o to pokúsili krátko po novembri 1989, zatiaľ sme všetci bez úspechu," konštatoval. Dodal, že trochu v OZ očakávali, že sa im na výzvu prihlásia práve tí vojaci, ktorí sochu zakopávali. "Určite by boli výrazne pomohli," uviedol pre TASR. Ambíciou OZ je sochu nájsť a vrátiť na pôvodné miesto ako pamätník historických udalostí. To potvrdil aj viceprimátor Serede Ľubomír Veselický. Povedal, že v prípade úspechu mesto bude hľadať možnosti, ako dielo dvoch významných slovenských sochárov vrátiť tam, kde ju takmer pred sto rokmi odhalili. O náklady za prácu bagra sa podelia OZ a mesto.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Botanická, Fándlyho i zámocká záhrada otvoria svoje brány
Počas nadchádzajúceho víkendu otvorených parkov a záhrad budú v Trnavskom kraji sprístupnené dve výnimočné záhrady.
viac
08.12.2018
Sereď: Výstava Petra – kamenné mesto duchov
V piatok 7. decembra 2018 o 17.00 hod. sa v priestoroch Mestského múzea – Fándlyho fary v Seredi uskutočnila vernisáž autorskej výstavy fotografií „Michal Hoffman – PETRA, kamenné mesto duchov“.
viac
21.10.2019
Sereďská samospráva chce dať kaštieľ do prenájmu
Osem mesiacov majú eventuálni záujemcovia na to, aby zvážili vstúpenie do verejnej súťaže o prenájom kaštieľa v Seredi.
viac
12.10.2021
N. Milanová: Expozícia Auschwitz-Birkenau prejde pod Múzeum holokaustu v Seredi
Presun Slovenskej národnej expozície Tragédia slovenských Židov v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Osvienčime pod správu špecializovaného pracoviska Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea holokaustu v Seredi by mal byť zavŕšený do konca roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %