Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.11.2016 10:00

Smolenický zámok bude hostiť konferenciu Nová Európa 2016


Nádvorie smolenického zámku.


Smolenický zámok sa 29. novembra stane dejiskom medzinárodnej konferencie Nová Európa 2016, na ktorej sa zúčastní stovka hostí zo stredoeurópskeho regiónu.


Organizátormi podujatia sú Nadácia profesora Štefana Kassaya pre vedu a vzdelávanie, Európska akadémia vied a umení v Salzburgu a Slovenská akadémia vied. Konferencia je súčasťou aktivít slovenského predsedníctva v Rade EÚ a záštitu nad podujatím prevzal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.      

Ako informovala manažérka komunikácie konferencie Gabriela Smerigová, konferencia Nová Európa 2016 bude hľadať odpovede na otázky týkajúce sa aktuálnych spoločenských, politických a hospodárskych premien v Európe, v kontexte s ostatným vývojom v Európskej únii ovplyvneným aktuálnym brexitom, migračnou vlnou, zmenou hospodárskych a sociálnych pomerov, bezpečnostnými rizikami i hrozbou terorizmu na starom kontinente. Podujatie bude zároveň slúžiť ako platforma na výmenu skúseností, názorov a odborných pohľadov účastníkov, najmä z pohľadu krajín Vyšehradskej skupiny, ktorá zdieľa spoločné hodnoty vychádzajúce z historického, kultúrneho, politického i geografického kontextu.      

S príspevkami vystúpia aj bývalí prezidenti Poľskej republiky Bronislaw Komorowski a Lech Walesa, exprezidenti SR Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster, predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, vedúci zastúpenia Európskej komisie v SR Dušan Chrenek, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ivan Švejna, ako aj ďalší hostia z radov diplomatov, poslancov, predstaviteľov štátnych inštitúcií a tretieho sektora, rektorov, akademikov, analytikov i podnikateľov.       

Podujatie na Smolenickom zámku nadväzuje na projekt workshopov a konferencií pod názvom  NEXT EUROPE, organizovaných Európskou akadémiou vied a umení v Prahe, Ľubľane, Salzburgu, Budapešti, Ríme a v Benátkach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Bojnický letný slnovrat 2016 už tento víkend
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región HORNÁ NITRA – BOJNICE organizuje v sobotu 18. 6. v Bojniciach 2. ročník multižánrového podujatia, ktorého hlavným cieľom je propagácia potenciálu cestovného ruchu v známej a obľúbenej turistickej destinácii.
viac
19.10.2016
V Bratislave sa zídu odborníci na vodný manažment
V rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES) sa v utorok 25. októbra v Bratislave uskutoční medzinárodná konferencia Mestá a voda, ktorá sa bude konať v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.
viac
30.11.2016
Open Days Europe Direct 2016 na Úrade TSK
Vo štvrtok 1. decembra 2016 sa v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Kongresovej sále bude konať podujatie s názvom Open Days v Europe Direct 2016, ktoré je určené pre študentov stredných škôl z celého Trenčianskeho kraja.
viac
25.03.2021
Verejná konzultácia o novej stratégii EÚ pre pôdu
Európska komisia spustila verejnú online konzultáciu o vývoji novej stratégie EÚ v oblasti pôdy. Občania, organizácie a príslušní aktéri sa môžu zúčastniť verejnej konzultácie do 27. apríla 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %