Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.11.2018 02:25

Slovenský ambasádor odprezentoval úspechy odborného vzdelávania na Slovensku


Ilustračná snímka


Na dôležitosť podpory odborného vzdelávania upozorňuje Európska komisia prostredníctvom Európskeho týždňa odborných zručností už tretím rokom. Nemalú zásluhu na šírení významu tejto myšlienky smerom k obyvateľom vlastnej krajiny majú národní ambasádori.


Slovensko vôbec po prvýkrát so svojím ambasádorom, ktorým sa pre rok 2018 stal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Oči podnikateľov, profesijných organizácií, predstaviteľov odborného vzdelávania i širokej verejnosti v európskych krajinách sa uplynulých päť dní (t. j. od pondelka 5. novembra 2018 do piatka 9. novembra 2018) upierali do hlavného mesta Rakúska, ktoré hostilo tretí ročník podujatia zameraného na podporu odborného vzdelávania a prípravy.

Európsky týždeň odborných zručností 2018 okrem poukázania na skutočnosť, že odborné vzdelávanie a príprava sú inteligentnou voľbou pre budúcnosť, hľadal aj otázky na odpovede týkajúce sa jeho ďalšieho rozvoja v členských krajinách Európskej únie, kandidátskych krajinách EÚ a krajinách Európskeho združenia voľného obchodu. Za tri roky sa toto vrcholné podujatie stalo medzi verejnosťou ustáleným pojmom a jeho jasné posolstvo symbolicky zaznelo z úst eurokomisárky pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenovej: „Odborné vzdelávanie a príprava má byť prvou voľbou, nie druhou možnosťou; voľbou, ktorá prináša prospech celej Európe vo forme talentu, zručností a inovácií. Európsky týždeň odborných zručností 2018 pomohol viac ako 2,2 miliónom ľudí objaviť výhody odborného vzdelávania, a to vďaka viac ako 1 500 sprievodným podujatiam naprieč Európou.“

Záverečného podujatia, ktoré bolo vrcholom Európskeho týždňa odborných zručností vo Viedni, sa zúčastnil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý je vôbec prvým slovenským ambasádorom pre odborné vzdelávanie a prípravu. Ten mal možnosť odprezentovať na ňom úspechy Trenčianskej župy v systéme duálneho vzdelávania. „Trenčiansky kraj sa už štvrtým rokom môže pochváliť prívlastkom lídra tohto systému, do dnešného dňa má podpísaných 23 memoránd o spolupráci s 21 strednými odbornými školami, 300 zamestnávateľmi a 20 stavovskými, resp. profesijnými organizáciami. V aktuálnom školskom roku má v systéme duálneho vzdelávania zapojených 22 stredných odborných škôl, 91 firiem a 878 študentov,“ pochválil sa výsledkami národný ambasádor za Slovensko Jaroslav Baška. V rámci celého Slovenska je do systému zapojených 100 stredných odborných škôl a takmer 4 tisíc študentov; podiel Trenčianskej župy na celoslovenských výsledkoch je teda viac ako pätinový.

Slovensko na záverečnom podujatí nemalo zastúpenie iba v osobe prvého národného ambasádora. V kategórii Cena učiteľa a školiteľa bola jednou z dvoch nominovaných ľudí pedagogička odborných predmetov na Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach Noemi Ráczová. Cena v tejto kategórii síce napokon putovala do susedného Poľska, o úspešnom príbehu slovenského učiteľa v podobe inovatívneho prístupu k vzdelávaniu sa však dozvedeli nielen prítomní ambasádori, ale i ostatní účastníci podujatia.

Hnacou silou podpory odborného vzdelávania v krajinách európskeho kontinentu sa stala chýbajúca pracujúca sila v niektorých odborných odvetviach. Zo štatistík Európskej komisie vyplýva, že viac ako 40% európskych zamestnávateľov nedokáže nájsť ľudí s potrebnými zručnosťami na obsadenie voľných pracovných miest. Rovnakému problému čelí aj Slovensko. Mnohým firmám chýbajú kvalifikovaní robotníci, remeselníci a zamestnanci vo všetkých kategóriách, od kuchárov a čašníkov, cez vodičov, mäsiarov, obuvníkov, železničiarov, potravinárov až po zdravotníkov. Ide predovšetkým o pracovné miesta vyžadujúce stredoškolské odborné vzdelanie.

Na pretavenie odporúčaní Európskeho týždňa odborných zručností do praxe majú účastníci podujatia rok. Jeho v poradí štvrtý ročník sa uskutoční v týždni od 14. do 18. októbra 2019 vo Fínsku.

Autor: (ts-tsk-Mgr. Barbora Jánošková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.11.2018
Vo Viedni začal tretí ročník Európskeho týždňa odborných zručností
Od pondelka 5. novembra do piatka 9. novembra 2018 hostí hlavné mesto Rakúska tretí ročník Európskeho týždňa odborných zručností 2018.
viac
22.08.2022
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility je lepšia dostupnosť
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility, ktorý sa bude konať od 16. do 22. septembra, je lepšia dostupnosť s mottom Cestujme zodpovedne. K dnešnému dňu je v rámci Slovenska zapojených 41 miest, mestských častí či obcí a dve organizácie.
viac
31.10.2022
TTSK získal Cenu Európskeho týždňa mobility za celoročnú aktivitu
Za dlhodobo zavádzané systémové a trvalé opatrenia v regióne, ktoré významne prispievajú k udržateľnej doprave, získal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v kategórii aktívnych samosprávnych krajov Cenu Európskeho týždňa mobility (ETM). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
22.09.2023
Európsky týždeň mobility: zapojených je 70 miest
Európsky týždeň mobility je hlavnou informačnou kampaňou Európskej komisie na zvyšovanie povedomia o udržateľnej mestskej mobilite. Podporuje zmenu správania v prospech aktívnej mobility, verejnej dopravy a iných čistých a inteligentných dopravných riešení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %