Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.06.2019 05:30

Slovensko-ukrajinské stretnutie starostov otvorilo nové možností spolupráce


Privitanie slovenskej delegácie Andreasom Kieferom, generálnym tajomníkom CLRAE.


Slovenská delegácia starostov zo Slovenska pod vedením Maroša Sagana, starostu obce Cífer a predsedu ZMO Jaslovské Bohunice sa zúčastnila XV. Ukrajinského fóra obcí.


XV. Ukrajinské fórum obcí organizovalo Ukrajinské združenie miest (AUC) v spolupráci s Kongresom miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (CLRAE) v dňoch 18 . - 20. júna 2019 v ukrajinskej Odese. Počas ukrajinského fóra obcí boli účastníci rozdelení do troch tematických pracovných skupín (otvorené vládnutie, etika na miestnej úrovni a rodová rovnosť),  v ktorých pracovali pod vedením európskych expertov. Slovenská delegácia sa mohla zapojiť do pracovných skupín a podeliť sa o slovenské skúseností nielen počas fóra, ale aj v predvečer podujatia na recepcii, ktorá sa uskutočnila na pozvanie Vitaliya Klitschka, predsedu AUC a primátora mesta Kyjev a Andreasa Kiefera, generálneho tajomníka CLRAE.

Vzájomné neformálne diskusie a účasť na fóre Ukrajinských obcí preukázali spoločný záujem o prehlbovanie spolupráce, tak medzi združeniami ako aj mestami a obcami formou posilňovania existujúcich partnerstiev a vytváranie nových partnerstiev medzi slovenskými a ukrajinskými obcami. Zástupcovia CLRAE zdôraznili potrebu spolupráce s ukrajinským združením miestnych samospráv a odovzdávané skúseností z reformy verejnej správy.

V rámci Ukrajinského fóra sa uskutočnil aj priateľský futbalový zápas medzi reprezentáciou starostov Ukrajiny a Slovenska na futbalovom štadióne Černomorec v Odese, v ktorom slovenskí starostovia zvíťazili (1:4). Slovenská delegácia bolo zložená zo starostov, ktorí tvoria slovenskú reprezentáciu starostov vo futbale na Slovensku.

Slovenská delegácia sa zúčastnila na Ukrajinskom fóre obcí na základe pozvania Ukrajinského združenia miest a s cieľom prediskutovania a navrhnutia nových možností spolupráce medzi Združením miest a obcí Slovenska a Ukrajinským združením miest a s cieľom využívania príležitostí, ktoré ponúka geografická a kultúrna blízkosť krajín a existujúce kontakty medzi samosprávami v cezhraničných regiónoch.

ZMOS gratuluje slovenskej delegácii starostov Slovenska za dosiahnutý športový výkon a úspešnú reprezentáciu ZMOS a slovenskej miestnej samosprávy na Ukrajine.

Združenie ukrajinských obci (AUC) je národnou mimovládnou organizáciou, ktorá obhajuje záujmy miestnych samospráv na Ukrajine od roku 1992. Združuje 703 územných komunít, v ktorých žije 80% obyvateľov Ukrajiny. Členmi združenia je aj 322 zlúčených územných komunít (1/3 zo všetkých zlúčených komunít na Ukrajine). Združenie pozostáva z 24 regionálnych pobočiek, ktoré sídlia v jednotlivých regiónoch krajiny.

Kongres miestnych a regionálnych samospráv pri Rade Európy (CLRAE) vznikol v roku 1994 ako poradný orgán Výboru ministrov a Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu. Monitoruje dodržiavanie princípov Európskej charty miestnej a regionálnej demokracie a princípov miestnej a regionálnej demokracie v  47 členských štátoch Rady Európy. Kongres pozostáva z 324 členov a 324 náhradníkov. SR je v Kongrese zastúpené 5 volenými zástupcami z obcí, miest a regiónov a rovnakým počtom náhradníkov.

Autor: (Zahraničná sekcia Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
12.04.2021
Ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk hľadá partnera
Ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk hľadá partnera na Slovensku pre spoluprácu v rôznych oblastiach výkonu kompetencií a aktivít miestnych územných samospráv.
viac
18.10.2021
Ukrajinsko-slovensko-nórsky workshop predstaví participáciu na lokálnej úrovni
Ukrajinské združenie miest v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska a Nórskym združením miestnych a regionálnych samospráv organizuje workshop k problematike participácie na miestnej úrovni.
viac
22.09.2023
Registrujte sa na Deň samosprávy Slovenska a Ukrajiny
Združenie miest a obcí Slovenska v spolupráci s partnerom projektu Združením FEMAN pozývajú na podujatie Deň samosprávy Slovenska a Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %