Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.07.2016 07:34

Slovensko si pripomenie Deň zahraničných Slovákov


V roku 2000 bol v Sade Janka Kráľa osadený, krajanmi z Maďarska darovaný, 4,5-tonový monument z červeného mramoru z Tardošského lomu.


Slovenská republika si 5. júla 2016 pripomenie Deň zahraničných Slovákov. Deje sa tak od roku 1993 na základe zákona NR SR č. 241/1993 Z. z., ktorým sa 5. júl stal pamätným dňom.


Poslanci NR SR Zákon o zahraničných Slovákoch upravovali v rokoch 1997 a 2005. Zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí č. 474/2005 Z. z. a o zmene a doplnení niektorých zákonov nadobudol účinnosť 1. januára 2006. Pri výbere Dňa zahraničných Slovákov brali poslanci do úvahy aj iný sviatok pripadajúci na 5. júla - Deň sv. Cyrila a Metoda, ktorý je štátnym sviatkom SR.      

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (USZZ) na svojej webovej stránke pozýva krajanov, aby si v utorok 5. júla prišli o 10. hodine do Sadu Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke pripomenúť Deň zahraničných Slovákov. V roku 2000 bol v Sade Janka Kráľa práve 5. júla osadený krajanmi z Maďarska darovaný 4,5-tonový monument z červeného mramoru z Tardošského lomu. Od toho roku sa tento základný kameň budúceho Pamätníka slovenského vysťahovalectva stal aj stredobodom slovenského krajanského sveta v sviatočný deň Slovákov žijúcich v zahraničí v hlavnom meste spoločnej vlasti, uvádza USZZ.      

Sviatok si pripomínajú aj slovenské komunity na celom svete – stretávajú sa, organizujú rôzne spoločenské a kultúrne podujatia. Uvedomujú si spolupatričnosť k Slovákom žijúcim nielen na rodnom Slovensku, ale aj v každom kúte sveta.      

Záujmy zahraničných Slovákov reprezentuje Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.      

Svetové združenie Slovákov v zahraničí vzniklo v roku 2002 na základe rozhodnutia delegátov Stálej konferencie Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí. SZSZ nadviazalo na integračné úsilie Svetového kongresu Slovákov a podarilo sa mu združiť všetky významné komunity slovenského zahraničia a všetky ich najväčšie spolky.      

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí vznikol v roku 2006 na základe zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí. V roku 2016 si teda pripomína 10. výročie "vzniku a činnosti v prospech slovenských krajanov v záujme rozvíjania a potvrdzovania ich slovenskosti , zvyšovania národného povedomia a zachovávania kultúrnej a duchovnej identity", uvádza Úrad na svojej webovej stránke. "Pripomienka Dňa zahraničných Slovákov bude mať obzvlášť sviatočný šat i samotný program," dodáva. Podrobnejší program Dňa zahraničných Slovákov je na stránke USZZ.      

Slováci žijúci v Maďarsku si okolo sviatkov - Sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda a Dňa zahraničných Slovákov - pripomínajú Deň Slovákov v Maďarsku. Na ich oslavy prichádzali v ostatných rokoch aj politici z Bratislavy i Budapešti. Deň Slovákov v Maďarsku je najväčší sviatok, v rámci ktorého vzdávajú hold pamiatke sv. Cyrila a sv. Metoda.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Napoleon opäť bojuje o Bratislavu
Ukážky dobového vojenského táborenia francúzskej a rakúskej armády, ich vojenského výcviku, pochodu na bojové pole, rekonštrukcia historických bojov a veľa ďalšieho aj tento rok prinesie tradičné podujatie kultúrneho leta Bratislavského samosprávneho kraja „Ubránili sme sa“.
viac
10.09.2016
Víkend plný športu pre všetkých
Oslava športu, zdravého životného štýlu a prezentácia rôznych druhov športových aktivít. To všetko prinesie druhý ročník podujatia Bratislava, športujúce mesto, ktoré privíta športových nadšencov druhý septembrový víkend a to pod holým nebom v Sade Janka Kráľa.
viac
30.09.2016
Október v bratislavskom regióne prinesie hody
Pokračovanie Župnej jesene so sebou aj v októbri prinesie podujatia, ktoré vytiahnu do jesenných ulíc milovníkov hodovania, dobrého vína a miestnych špecialít z kapusty.
viac
16.07.2021
Bratislava má novú kultúrnu scénu, otvorili ju v Sade J. Kráľa
V bratislavskom Sade Janka Kráľa otvorili vo štvrtok novú kultúrnu scénu, ktorá spestrí program 46. ročníka mestského festivalu Kultúrne leto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %