Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.05.2016 08:00

Slovensko sa má počas predsedníctva v Rade EÚ zaoberať aj vesmírnou stratégiou


Prednáška generálneho riaditeľa Európskej vesmírnej agentúry (European Space Agency - ESA) Johana-Dietricha Wörnera (na snímke) o vesmírnych aktivitách a projektoch, do ktorých by sa mohla SR zapojiť v aule Slovenskej technickej univerzity na Mýtnej ulici v Bratislave 5. mája 2016. Snímka TASR - Michal Svítok.


Počas svojho predsedníctva v Rade EÚ bude Slovensko moderovať diskusie o európskej vesmírnej stratégii. V rámci návštevy Slovenska to dnes uviedol generálny riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Johan-Dietrich Wörner. Stratégia by mala byť predstavená do konca tohto roka.


      "Slovensko bude predsedať EÚ od 1. júla až do konca roka. Počas tohto obdobia sa bude vytvárať európska vesmírna stratégia a úlohou Slovenska bude moderovať diskusie a vplývať na tento proces," uviedol dnes riaditeľ ESA. Slovensko nateraz pôsobí v rámci ESA ako spolupracujúci štát. Wörner dúfa, že naša krajina sa čoskoro stane aj riadnym členom združenia. "Slovensko má svoju históriu vo vede a priemysle a má čím prispieť v rámci ESA. Nie je dôležité, či to budú veľké, alebo malé veci, ale či budú užitočné," dodal.       

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) uviedol, že Slovensko by sa malo stať riadnym členom ESA okolo roku 2020. "Ubezpečil som pána riaditeľa, že počas toho, ako budeme predsedajúcim členom EÚ, budeme podporovať, čo najtesnejšie väzby medzi EÚ a ESA," dodal Plavčan.       

Slovenská republika v roku 2010 podpísala základnú rámcovú Dohodu o spolupráci s ESA (tzv. „Cooperation agreement“), čím splnila podmienku 1. etapy spolupráce s ESA. Prezident SR Andrej Kiska 14. januára 2016 podpísal ratifikačnú listinu k Zmluve o európskom spolupracujúcom štáte medzi SR a ESA, čím sa Slovensko dostalo do 2. etapy spolupráce s ESA – tzv. „Európsky spolupracujúci štát – ECS“. Treťou etapou spolupráce je vstup SR do ESA ako plnoprávneho člena.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2020
Vláda schválila nízkouhlíkovú stratégiu do roku 2030
Viaceré opatrenia, ktoré majú Slovensko posunúť bližšie k dosiahnutiu klimatickej neutrality, sú zhrnuté v Nízkouhlíkovej stratégii rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Na štvrtkovom (5. 3.) rokovaní ju schválila vláda.
viac
14.10.2020
Za reálnu možnosť považujeme prefinancovať až 3000 nájomných bytov ročne
Niektoré pripravované zmeny v zákone o Štátnom fonde rozvoja bývania, ciele podpory nájomného bývania a financovania výstavby a rekonštrukcie zariadení sociálnych služieb, ktoré na rokovaní Komory obcí a Rade ZMOS koncom septembra prezentoval Ing. Juraj Kvetko, PhD., generálny riaditeľ ŠFRB.
viac
15.02.2021
Hazardné hry je lepšie regulovať
Vyjadrenie generálneho riaditeľa Úradu pre reguláciu hazardných hier k novembrovej novele zákona o hazardných hrách, ktorá umožnila slovenským mestám a obciam zakázať prevádzkovanie hazardných hier na svojom území bez potreby petície.
viac
21.01.2022
Nová stratégia MAS zjednoduší a zrýchli procesy projektových podpôr
Včerajšie pravidelné stretnutie vedenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) so zástupcami Miestnych akčných skupín (MAS), Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zadefinovalo potrebu nových pravidiel fungovania MAS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %