Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.03.2018 10:00

Slovensko bude mať ďalších 26 zelených oáz


Logo Zelené oázy


V 12. ročníku grantového programu Zelené oázy, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 26 projektov v celkovej výške 56-tis. eur.


Prostredníctvom financií z grantu môžu žiadatelia so zapojením dobrovoľníkov revitalizovať parky, obnoviť cyklotrasy, vytvoriť komunitné a školské záhrady a zrealizovať mnohé ďalšie prospešné projekty po celom Slovensku.

Grantový program Zelené oázy podporuje už 12 rokov neziskové organizácie, miestne samosprávy, školské zariadenia a centrá voľného času pri vytváraní, obnove alebo oživení ekologicky hodnotných lokalít a trás. „Dôležitým cieľom programu je budovanie spolupráce a partnerstiev na lokálnej úrovni. Program je zameraný na trvalú starostlivosť o environmentálne hodnotné miestne lokality, ktoré slúžia širokej verejnosti, podporujú ochranu prírody a trvalú udržateľnosť,“ uvádza Milan Hronec, programový manažér z Nadácie Ekopolis.

Do grantového programu v aktuálnom ročníku prihlásilo svoje projekty 189 žiadateľov a poradný výbor grantového programu vybral do druhého kola 107 projektov.

„Tento ročník programu Zelené oázy bol dôkazom, že organizácie, ktoré sa uchádzajú o granty sa vedia čoraz lepšie pripraviť a vypracovať kvalitný projekt, kde už na prvý pohľad vidieť nielen silný environmentálny zámer, ale aj angažovanosť miestnych komunít. Aj preto bol výber finalistov tentoraz veľmi náročný a podporu získalo až 26 projektov,“ povedal Anton Molnár, riaditeľ podnikovej a marketingovej komunikácie SLOVNAFT, a.s.

„Je čoraz viac zrejmé, že aj nás sa už bezprostredne dotýkajú klimatické zmeny, aké sme doteraz nezažili. Dlhé obdobia extrémnych horúčav, prívalové dažde, vysychanie celých oblastí a iné. Dopad týchto zmien sa prejavuje nielen v mestskom prostredí. Program Zelené oázy sa od svojho vzniku snaží reagovať na aktuálne výzvy v oblasti životého prostredia, a tak verný svojmu poslaniu - ale aj názvu - sa v tomto ročníku prioritne zameriavame na realizáciu adaptačných opatrení ako reakciu na zmenu klímy,“ približuje Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis. Medzi adaptačné opatrenia patria lokálne, praktické a efektívne opatrenia na zadržiavanie vody, ochladzovanie - hlavne v mestách, rozširovanie zelených plôch (predovšetkým viacetážovej alebo vertikálnej zelene), podpora efektívnejšieho hospodárenia s vodou, budovanie zelených striech, opatrenia na prevenciu a elimináciu následkov lokálnych prívalových povodní a podobne.

Jedným z projektov, ktoré v roku 2018 najviac zaujali poradný výbor grantového programu je návrh vytvorenia komunitnej záhrady s vlastným zdrojom vody. Hlavnou myšlienkou projektu občianskeho združenia Vrbovčan je obnova bývalej studne a jej využívanie na vytváranie vhodnej mikroklímy, výsadba zelene a svojpomocná výroba lavičiek v tieni stromov. Dobrovoľníci realizujú tento projekt v mestskej časti Vrbovec, ktorá je súčasťou mesta Michalovce.

 

Autor: Nadácia EKOPOLIS


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2017
V Starej Ľubovni vzniklo školiace stredisko pre mladých včelárov
Slovenský zväz včelárov vytvoril v skanzene Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni miesto, kde sa ľudia môžu oboznámiť s včelárstvom ako remeslom. Projekt sa uskutočnil vďaka podpore grantového programu Zelené oázy, na ktorom spolupracuje Nadácia Ekopolis so spoločnosťou Slovnaft.
viac
08.04.2020
V SR pribudne 23 zelených oáz, dobrovoľníci na ne dostanú 60 000 eur
Na Slovensku pribudne ďalších 23 nových alebo revitalizovaných zelených plôch. Vybudujú ich dobrovoľníci s podporou grantového programu Zelené oázy, ktorý im pomôže celkovou sumou 60 000 eur. V utorok o tom informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.
viac
11.08.2020
Zeleň do centra – život do mesta
Zeleň do centra – život do mesta: do života sme uviedli areál podporený z programu Zelené oázy.
viac
19.12.2020
Štartuje nový ročník Zelených oáz
Ďalší ročník grantového programu Zelené oázy s heslom Sadíme budúcnosť chce motivovať k výsadbe zelene pre zdravšie a krajšie prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %