Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
19.10.2017 10:26

Slovensko a Maďarsko vytvoria spoločný prírodný park v Podunajsku


Ilustračná snímka.


Prípravné aktivity prírodného parku Szigetkoz - Žitný Ostrov sa zameriavajú na vypracovanie konceptu cezhraničného projektu. Iniciatíva podporí ekoturizmus a podporí ochranu prírody v regiónoch.


Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky sa zapája do unikátneho projektu Cezhraničnej spolupráce Slovensko – Maďarská republika, ktorý bude realizovať spoločne s Národným parkom Ferto - Hanság v Maďarsku. Medzinárodný projekt s názvom „Prípravné aktivity prírodného parku Szigetkoz - Žitný Ostrov a ďalšie spoločné iniciatívy v ochrane prírody“ sa zameriava na vypracovanie konceptu cezhraničného prírodného/národného parku v priestore Podunajska, kde je v súčasnosti vnímaná veľká potreba založenia funkčnej a udržateľnej organizácie. Tá by bola zodpovedná za koordináciu ochrany prírody, environmentálneho vzdelávania a ekoturistických iniciatív pozdĺž slovensko-maďarskej hranice.

Dlhodobým cieľom projektu je podporiť cezhraničnú spoluprácu organizácií ochrany prírody prostredníctvom vytvorenia spoločného prírodného/národného parku v regióne Žitného ostrova na slovenskej strane Dunaja a Malého Žitného ostrova (Szigetkoz) na maďarskej strane Dunaja.

„Projekt integruje iniciatívy ochrany prírody, vidieckeho rozvoja, environmentálneho vzdelávania, ekoturizmu a záchrany prírodného a kultúrneho dedičstva v regióne Žitného ostrova a Malého Žitného ostrova. Vytvára predpoklad na jeho udržateľné využívanie. Prostredníctvom neho chceme rozvinúť spoluprácu maďarských a slovenských inštitúcií v oblasti ochrany prírody, a tiež chceme posilniť existujúce výmenné programy zamerané na environmentálne vzdelávanie a organizovanie spoločných workshopov a terénnych  programov pre maďarských a slovenských študentov,“ uviedol na tlačovej konferencii 20. septembra v Šamoríne riaditeľ sekcie projektov Štátnej ochrany prírody SR Martin Lakanda.

 Územia majú spoločné črty

Hlavný partner projektu Národný park Ferto - Hanság v Maďarsku má dôležité skúsenosti a poznatky z fungovania cezhraničného národného parku, ktorý tvorí s rakúskym národným parkom National Park Neusiedler See-Seewinkel.

Spoločná genéza Szigetkozu a Žitného ostrova a blízka poloha týchto chránených území je dôvodom na zosúladenie aktivít na úseku ochrany prírody a krajiny. Medzi prvými aktivitami tohto projektu bude vytvorenie základnej štúdie a plán starostlivosti o územie Szigetkoz a Žitného ostrova. „Dunaj a jeho hranica nás nerozdeľuje, ale spája. Na oboch stranách Žitného ostrovov žijú ľudia , ktorí sa vedia chytiť príležitosti. Hlavným cieľom programu Interreg je generovať aktivity, nové myšlienky a spoločne ich rozvíjať na oboch stranách hranice. Projekt podporí ekoturizmus v tejto oblasti, zvýši študentom povedomie o prírodných  a kultúrnych hodnotách. Som rád, že sa do neho zapojili aj regionálne samosprávy. Dôležitou súčasťou je vypracovanie spoločného programu starostlivosti o územie a správu prírodných hodnôt,“ tvrdí Atilla Fersch z Národného parku Nezidersko – Hanság na maďarskej strane.

Projekt podporí ekomobilitu a prinesie množstvo aktivít

Do projektu za takmer 470-tisíc eur sú okrem Národného parku Nezidersko - Hanság a Štátnej ochrany prírody SR zapojení aj ďalší partneri. Zo Slovenska je to Regionálna rozvojová agentúra Šamorín a z Maďarska Waldorfské združenie ochrancov a priateľov prírody Pstruhový kruh a samospráva mesta Mosonmagyaróvár.

Do tohto projektu sa tieto inštitúcie zapojili popri spoločných aktivitách zameraných na prípravu prírodného parku Szigetkoz-Žitný ostrov, ktorý má byť v budúcnosti súčasťou pripravovaného národného parku Podunajsko.

Vytvorenie cezhraničného národného praku podporí ekomobilitu v regióne partnerov (bicykle, kanoe a prívesy vhodné na prepravu týchto dopravných prostriedkov), aby pri spoznávaní prírodných hodnôt Žitného ostrova a Malého Žitného ostrova (Szigetkoz) návštevníci využívali zelenú dopravu. Naplánované sú mobilné interaktívne výstavy (geológia Dunaja, hodnoty lesných biotopov Szigetkoz – Žitný ostrov, typická flóra a fauna územia), vytvorenie mobilného laboratória a prezentovanie v 6 centrách ekologickej výchovy a v 30 školách na obidvoch stranách hranice. Zorganizujú sa špeciálne tvorivé dielne s cieľom zainteresovať do nich sociálne slabších občanov. Ďalšou aktivitou je rozvíjanie trasy geocachingu s vytvorením ďalších 20 bodov geocachingu, a vytvorenie aplikácie s obsahom 15 trás geocachingu. Partneri projektu zorganizujú dovedna 174 cezhraničných podujatí, na ktorých bude participovať takmer 2 500 maďarských a slovenských účastníkov s cieľom posilniť cezhraničnú spoluprácu. Z plánovaných výstupov môžeme spomenúť napríklad ekomobilnú flotilu kanoe, ekoflotilu bicyklov, čln na solárny pohon, mobilnú interaktívnu výstavu o Podunajsku, hodnotiacu štúdiu postojov dotknutých subjektov a verejnosti k prírodnému/národnému parku, ďalej environmentálnu štúdiu, brožúry zamerané na obnovy biotopov a udržateľne obhospodarovanej krajiny, zrealizuje sa i obnova biotopov na 11,85 ha pre účely environmentálneho vzdelávania, súčasťou bude 15 workshopov pre miestne skupiny a dotknutú verejnosť a 4 terénne exkurzie s programom pre maďarských a slovenských študentov.

Na maďarskej strane už budúci rok

Na maďarskej strane by mal vzniknúť prírodný park Malého Žitného ostrova (Szigetkoz) už v roku 2018. Jeho riaditeľom bude súčasný podpredseda župy Győr– Monson – Soprn Péter Pető, ktorý na tlačovej konferencii v Šamoríne povedal:  „Szigetkoz je malým bratom Žitného ostrova. Verím, že sa to prejaví aj v rámci tohto projektu, ktorý má dobré základy. Nezávisle od politického diania je spolupráca na oboch stranách hranice medzi štátnymi inštitúciami príkladná. Našou dlhodobou víziou je zriadenie cezhraničného národného parku ako je tomu v zahraničí, napríklad medzi Nemeckom a Rakúskom, či Nemeckom a Francúzskom.“ Aktivity realizované v rámci projektu „Prípravné aktivity prírodného parku Szigetkoz - Žitný Ostrov a ďalšie spoločné iniciatívy v ochrane prírody“ víta aj podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Jószef Berényi, ktorý vyzdvihol celý programovú oblasť Interregu: „Všetci, ktorí žijeme v tomto regióne vieme, že veľký a malý Dunaj určuje naše životy. Je tu veľká výzva, aby sme si udržiavali životné prostredie , dbali na prírodné prostredie v oblasti malého a veľkého Dunaja. Ak sa tak udeje, môžeme z toho prameniť napríklad v oblasti cestovného ruchu. Sme radi, že tento projekt získal podporu. Viaceré subjekty v Trnavskom samosprávnom kraji boli v programe Interregu úspešné. Najviac projektov sa týka práve oblasti životného prostredia.“

 

Autor: Zdroj: ŠOP SR


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2018
Slovensko-maďarský projekt získal z eurofondov na rozvoj turistiky 1,3 mil. eur
Po tri inštitúcie na Slovensku a v Maďarsku sa budú nasledujúce dva roky podieľať na realizácii projektu cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika-Maďarsko, na ktorý získali z eurofondov dohromady viac ako 1,3 milióna eur.
viac
12.11.2018
Správa Národného parku Poloniny realizuje ďalší cezhraničný projekt
Správa Národného parku Poloniny, ktorá má vo svojej pôsobnosti najvýchodnejšie slovenské chránené územie rozprestierajúce sa v slovensko-poľsko-ukrajinskom trojhraničí, pokračuje v spolupráci s poľským Bieščadským národným parkom.
viac
02.11.2020
Objavte NATURPARK Podunajsko
Deväť projektových partnerov z oboch strán Dunaja sa podieľalo na vzniku prvého naturparku na Slovensku - NATURPARKu Podunajsko.
viac
10.06.2021
Multifunkčné ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch už slúži verejnosti
Nové multifunkčné ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch už slúži verejnosti. Skolaudované bolo už v lete minulého roka, počas pandemickej situácie však zostalo zatvorené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %