Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
13.06.2019 11:25

Slovenskí a českí drotárski majstri sa zídu v Budatínskom hrade


Budatínsky hrad, snímka zdroj: múzeum.sk


Drotárski majstri zo Slovenska a Česka sa budúci piatok (21. 6.) a v sobotu (22. 6.) zídu v areáli Budatínskeho hradu v Žiline na XXVIII. stretnutí drotárskych majstrov. TASR o tom informovala marketingová pracovníčka Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.


Účastníci tvorivej dielne budú pokračovať v minuloročnej téme venovanej architektúre. "Tentoraz pôjde o stvárnenie architektonických objektov Slovenska, ku ktorým majú drotári špeciálny vzťah. Prostredníctvom práce odhalia aj kúsok seba a projekt tak nadobudne výrazne osobný rozmer. Workshop sme nazvali Miesto z môjho srdca a prezentované budú rôzne, aj menej známe stavebné pamiatky. Niektoré diela sú už hotové, na ďalších budú majstri pracovať počas podujatia a technicky náročnejšie dokončia počas nasledujúcich mesiacov," priblížila historička drotárstva Katarína Hallonová.       

Doplnila, že výsledkom bude kolekcia artefaktov, ktorá sa stane základom pre nevšednú výstavu predstavujúcu Slovensko cez drôtené modely rozličných historických i turistických stavieb.       

Jedným zo sprievodných podujatí bude výstava Drotármi bez krošne, ktorá predstaví štvorgeneračný remeselný rod Hozákovcov. "Prezentáciu sme pripravili pri príležitosti 120. výročia narodenia Alexandra Hozáka, posledného majstra, ktorý uzatvoril slávnu kapitolu pôvodného drotárstva a odovzdal znalosti unikátnej technológie súčasným autorom," uviedla Hallonová.       

"Návštevníci sa môžu počas oboch dní tešiť na obľúbenú školu drôtovania, ktorá ich vtiahne do tajov tohto špecifického remesla. Budú tak nielen obdivovať prácu majstrov, ale svoju fantáziu premenia na skutočný originál. Stretnutie sa bude konať v piatok 21. júna od 10.00 do 16.30 h a v sobotu 22. júna do 15.00 h. Ako hlavný partner projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia," dodala Lacková.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.02.2020
Odborná knižnica odhaľuje svoje tajomstvá
V rámci Týždňa slovenských knižníc usporiada knižnica v stredu 4. marca 2020 Deň otvorených dverí.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
20.04.2021
Považské múzeum otvorí posledný aprílový víkend tri expozície
Považské múzeum (PM) v Žiline otvorí posledný aprílový víkend tri expozície. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bude od soboty (24. 4.) opäť prístupný Budatínsky hrad, Sobášny palác v Bytči a Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch.
viac
17.10.2023
Drotárski majstri sa po troch rokoch opäť stretnú v Budatínskom hrade v Žiline
Slovenskí a českí drotárski majstri sa stretnú po trojročnej prestávke v piatok (20. 10.) a v sobotu (21. 10.) v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej sa začali stretnutia drotárskych majstrov v roku 1991.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %