Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
13.12.2016 07:40

Slovenské vedkyne sa môžu uchádzať o ocenenia v súťaži For Women in Science


Logo.


Slovensko sa pripája ku krajinám, v ktorých majú ženy pôsobiace v oblasti vedy možnosť získať podporu prostredníctvom programu For Women in Science. Prihlásiť sa do projektu spoločnosti L'Oréal a organizácie OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru UNESCO majú slovenské vedkyne do 28. februára 2017.


Projekt, ktorý sa vo svete realizuje už 18 rokov, je v premiérovom ročníku na Slovensku určený ženám do 45 rokov, ktoré dosiahli hodnosť PhD. z definovaných odborov a dlhodobo sa venujú vedeckej činnosti. Vytvorené sú dve kategórie - pre vedkyne do 35 rokov a od 36 do 45 rokov vrátane. Svoje projekty môžu záujemkyne prihlásiť prostredníctvom stránky www.prezenyvovede.sk, kde získajú všetky potrebné informácie.       

Finančnú odmenu vo výške 5000 eur môžu víťazky oboch kategórií využiť na vlastný výskum, ale tiež i na financovanie vysnívanej dovolenky či zabezpečenia stráženia detí. Okrem lokálneho programu ocenení má jedna z finalistiek možnosť účasti aj na medzinárodnom kole súťaže L'Oréal-UNESCO For Women in Science, International Rising Talents. Na tejto úrovni sa stretne 15 najúspešnejších vedkýň z celého sveta, ktoré si rozdelia odmenu v celkovej výške 225 000 eur.      

"Dúfame, že náš program bude motiváciou aj pre mladé ženy, ktoré vedeckú kariéru zvažujú, a ktorých nadanie naša krajina potrebuje," uviedol generálny riaditeľ L'Oréal Slovensko Tomáš Hruška.      

V tejto súvislosti poukázal na štúdiu z roku 2014 pre Nadáciu L'Oréal, ktorá preukázala, že ženy tvoria iba jednu tretinu všetkých vedcov a ich podiel sa znižuje spolu s rastúcou vedeckou kariérou. Štatistiky na Slovensku sú podobné. V roku 2015 na Slovensku pracovalo vo vede a výskume 5898 žien s VŠ vzdelaním 3. stupňa, čo tvorí necelých 36 percent vedeckej populácie na Slovensku.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2017
Nadácia Ekopolis odštartovala jubilejný 15. ročník ankety Strom roka
Stromy majú svoj nenahraditeľný význam v živote človeka, zaslúžia si našu pozornosť, starostlivosť aj ochranu. Aj preto je cieľom ankety Strom roka, ktorej v poradí už 15. ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis, upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.
viac
24.11.2017
Prvé kilometre Vážskej cyklomagistrály sú už realitou
Rok 2017 sa do cyklistických dejín Trenčianskeho samosprávneho kraja zapíše hrubým písmom. Na jeho území vznikajú historicky prvé kilometre megaprojektu Vážskej cyklotrasy, ktorá v dĺžke 100 km povedie naprieč celým samosprávnym krajom. O názve megaprojektu rozhodne verejnosť.
viac
24.01.2018
Hľadá sa kniha roka PSK 2017
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v spolupráci s regionálnymi knižnicami finišuje so súťažou Kniha roka PSK 2017. Tituly, ktoré boli vydané v minulom roku a sú späté s regiónom, je možné nominovať do konca januára.
viac
13.07.2020
V Žarnovici sa súťažilo o titul Železný hasič
Viac ako 60 účastníkov mal nultý ročník medzinárodnej súťaže Železný hasič, ktorá sa pod záštitou primátora mesta uskutočnila počas nedele v Žarnovici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %