Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.05.2018 10:30

Slovenské poľnohospodárstvo stojí na hrane, treba doň vrátiť poriadok


Prezident SR Andrej Kiska počas príhovoru na 29. sneme ZMOS. Snímka ON.


Zdôraznil to v stredu na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska v Bratislave prezident SR Andrej Kiska.


 Vstup do Európskej únie (EÚ) Slovensko nedokázalo využiť na rozvoj tohto sektora, ale uchytili sa tu podvodné praktiky určitých skupín, ktoré nemajú záujem o zveľaďovanie krajiny.       

Hlbší záujem o tento sektor podľa prezidenta prejavili politické špičky až po odhaleniach nadväzujúcich na vraždu investigatívneho novinára a jeho snúbenice. Pripomenul, že Slovensko je prevažne vidiecka krajina a zatiaľ čo v iných odvetviach SR dokázala vstup do Únie využiť na tvorbu pracovných miest, v agrosektore zamestnanosť od roku 2004 spadla na polovicu. "Od vstupu do Únie natieklo 3,3 miliardy eur v podobe priamych platieb a ďalšie 3 miliardy eur boli určené na rozvoj poľnohospodárstva a vidieka. Výsledok? Produktivita ďalej stagnovala a na vidieku sa stratilo 50.000 pracovných miest," skonštatoval Kiska.       

Slovenské poľnohospodárstvo sa podľa Kisku dostalo na okraj záujmu politikov a bolo ponechané hŕstke vybraných podnikateľov. "Postupne vychádza najavo, že v poľnohospodárstve sa uchytili podvodné, dokonca mafiánske skupiny," priblížil s tým, že tieto skupiny využívajú chaos vo vlastníctve pozemkov. Na slovenský vidiek treba vrátiť právo a poriadok, dodal Kiska. "Úrady nesmú prehliadať vydieračské a nezákonné praktiky," poznamenal prezident, pričom apeloval aj na starostov a primátorov, aby poukazovali na pochybné praktiky.       

Rozhodujúcim hráčom je podľa Kisku Slovenský pozemkový fond (SPF). "Je povinnosťou zodpovedného rezortu zaistiť, aby pôda bola rozdelená transparentne a ten prednostný prístup získali podnikatelia so skutočným záujmom o poľnohospodárstvo, a nie o dotácie," podotkol prezident.       

(Vystúpenie v plnom znení  bude publikované v Obecných novinách č. 23-24/2018 - poz. red. ON)

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Andrej Kiska: Primátori a starostovia sú zdrojom inšpirácie pre moju prácu
Primátori a starostovia sú pre prezidenta SR Andreja Kisku inšpiráciou pre jeho vlastnú prácu a poslanie, pretože vďaka stretnutiam s nimi a ľuďmi v mestách i obciach môže lepšie rozumieť, čo trápi Slovensko. Prezident to uviedol pri dnešnom prijatí 81 zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
23.05.2019
M. Sýkora: ZMOS nehovorí to, čo sa dobre počúva, ale čo je správne a podstatné
Doterajšia činnosť Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) dokazuje, že je dôveryhodným sociálnym partnerom, ktorý aktívne presadzuje požiadavky a obhajuje záujmy svojich členov. V príhovore na začiatku 30. snemu ZMOS-u to uviedol súčasný predseda združenia Michal Sýkora.
viac
09.09.2021
Agrominister S. Vlčan vidí v rozvoji vidieka veľké rezervy
V rozvoji vidieka sú veľké rezervy. Uviedol to na 31. smene Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan.
viac
09.09.2021
Spolupráca štátu a samospráv je kľúčová, ukázalo sa to aj pri pandémii COVID-19
Minister vnútra Roman Mikulec sa včera zúčastnil na 31. sneme, ktorý organizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a ktorý bol zároveň oslavou 30 rokov Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %