Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.12.2017 07:23

Slovenské mestá a obce dostanú prostriedky na rozvoj občianskej spoločnosti


Ilustračná snímka.


Európska komisia pridelila slovenským mestám a obciam ďalšieho takmer pol milióna eur na rozvoj občianskej spoločnosti.


O výsledkoch septembrovej uzávierky programu Európa pre občanov, ktoré zverejnila výkonná agentúra pre vzdelávanie, audiovizuálny sektor a kultúru (EACEA) informovala v stredu Želmíra Gerová z Európskeho kontaktného bodu pre Slovensko.   

Na Slovensko sa dostane 451 000 eur, pričom bude podporených 14 projektov. Z nich je 13 zameraných na jednorazové stretnutia občanov partnerských miest alebo obcí. V rámci druhého opatrenia, zameraného na vznik a budovanie celoeurópskych sietí samospráv za účelom riešenia vybratého lokálneho problému, bolo podporených len 15 projektov z celej Európy. Jeden z nich napísali v slovenskej obci Svodín. Vedúca kancelárie Európskeho kontaktného bodu pre Slovensko Gerová to označila za úspech.       

V opatrení Družobné mestá, kde bude podporených 13 slovenských projektov, bol priemerný počet partnerov na jeden takýto projekt viac ako šesť, priblížila Gerová. Ďalších 37 slovenských obcí, miest a organizácií je podľa nej partnerom v ďalších 114 podporených projektoch. V prípade opatrenia Siete medzi mestami sa na jednom projekte zúčastnilo v priemere desať partnerov na jeden projekt. Okrem úspešného žiadateľa, obce Svodín, sa v role projektového partnera úspešných projektov ocitli ďalšie dve slovenské obce.       

Obec Svodín chce pracovať s mládežou, najmä s prvovoličmi, ktorých sa snaží vyzvať k diskusii a analýze euroskeptizmu, a tak ich motivovať k účasti na voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019, priblížil projekt starosta Gabriel Vígh. Obec bola niekoľko rokov po sebe úspešná v rámci opatrenia Družobné mestá, čo ju podľa starostu posmelilo v myšlienke požiadať o väčší grant. "Úspech nás utvrdzuje v tom, že aj práca na tzv. mäkkých projektoch má zmysel. Naši ľudia vďaka tomu viac rozumejú fungovaniu, úlohe a zmyslu Únie a vážia si tak viac európske investície v našej obci" povedal Vígh.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2020
Mestá a obce budú zapojené do projektu Konferencia o budúcnosti Európy
Konferencia o budúcnosti EÚ bude v praxi prebiehať formou série diskusií s občanmi a bude sa vyhodnocovať v dvojročných intervaloch počas prebiehajúceho 5-ročného volebného obdobia.
viac
02.06.2020
EÚ pre ďalšie generácie a revidovaný rozpočet EÚ 2021-2027
Európska komisia minulý týždeň navrhla očakávaný nový nástroj na oživenie hospodárstva nazvaný EÚ pre ďalšie generácie v hodnote 750 miliárd EUR. Tento návrh sa spája s prepracovaným dlhodobým rozpočtom EÚ na roky 2021 - 2027, ktorý celkovo predstavuje 1,85 bilióna EUR.
viac
15.10.2020
Reforma Slovenska? Decentralizácia so silným postavením miest
Únia miest Slovenska po zodpovednom preštudovaní dokumentu „Národný reformný integrovaný plán“ s veľkým sklamaním konštatuje, že súčasťou vízie moderného Slovenska nie je žiaden ucelený návrh zmeny spravovania štátu.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %