Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.10.2018 01:05

Slováci žijúci v zahraničí sa v piatok stretnú na konferencii v Bratislave


Ilustračná snímka. Dni Slovákov v Maďarsku v obci Alkár (Mátraszentimre). (Foto: Imrich Fuhl)


V Bratislave sa v piatok začne konferencia s názvom SR a Slováci žijúci v zahraničí 2018. Stretne sa na nej viac ako 80 zástupcov spolkov, organizácií a inštitúcií zahraničných Slovákov aj osobnosti z 20 štátov.


Účastníkov by mal prijať aj slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý nad podujatím prevzal záštitu.   

"V tomto roku je konferencia zameraná na tému Generačné výzvy pri posilňovaní národného povedomia Slovákov žijúcich v zahraničí s cieľom zabezpečiť plynulú kontinuitu manažovania procesu udržiavania a posilňovania slovenskosti v jednotlivých zemepisných oblastiach sveta, v ktorých žijú a aktívne pôsobia slovenské komunity," priblížil mediálny pracovník Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Ľudo Pomichal.       

Ako informoval, počas konferencie si tiež 20 osobností prevezme Pamätnú medailu ÚSŽZ. Ocenení podľa úradu významne prispeli k upevňovaniu národného povedomia, rozvíjaniu spolkového krajanského života, podpore slovenskej vzdelanosti a kultúrnej identity Slovákov žijúcich v zahraničí. Počas konferencie sa koná aj fotografická výstava Slovenský svet, na ktorej sa predstaví 109 fotografií.       

Konferenciu každé dva roky organizuje ÚSŽZ. Verí, že tento ročník prinesie nový impulz v komunikácii so Slovákmi žijúcimi v zahraničí. "Ide o spoločný záujem v prospech udržiavania pút medzi krajanmi a materským Slovenskom v dimenziách Ústavy Slovenskej republiky a slovenskej legislatívy a s prihliadnutím na podporu zo strany domovského štátu," uviedol Pomichal.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2016
Slovensko si pripomenie Deň zahraničných Slovákov
Slovenská republika si 5. júla 2016 pripomenie Deň zahraničných Slovákov. Deje sa tak od roku 1993 na základe zákona NR SR č. 241/1993 Z. z., ktorým sa 5. júl stal pamätným dňom.
viac
05.09.2018
Medzinárodná konferencia pripomenie dejiny a odkaz tábora Sobibor
Na pôde Univerzitnej knižnice Bratislava (UKB) sa v utorok uskutočnila medzinárodná konferencia, ktorá pripomenula tragické udalosti zo Sobiboru. V niekdajšom nacistickom vyhladzovacom tábore na území dnešného Poľska prišlo v období od apríla 1942 do októbra 1943 o život približne 170-tis. Židov.
viac
01.06.2019
Bratislava chce byť cyklomestom, privíta svetových expertov
V Bratislave sa v dňoch 3. - 4. júna 2019 uskutoční podujatie Cyklomestá 2019, konferencia o mobilite a kvalite života v mestách a obciach. Ponúkne odpovede na otázky prečo, a najmä ako prostredníctvom udržateľnej mobility zlepšiť život v slovenských mestách.
viac
05.08.2023
Premiér povzbudil Slovákov žijúcich v zahraničí k hlasovaniu vo voľbách
Premiér Ľ. Ódor povzbudil Slovákov žijúcich v zahraničí k hlasovaniu v septembrových predčasných parlamentných voľbách. Je presvedčený, že každý hlas je dôležitý. Pripomenul tiež termín 9. august, dokedy o voľbu poštou možno požiadať. Uviedol to vo videu, ktoré zverejnil ÚV SR na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %