Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
13.12.2017 04:12

Slováci vymysleli prístroj, ktorý ochráni včelstvá pred klieštikom


Na snímke šéf projektu Milan Kyseľ a členka vývojového tímu Veronika Dobrotová s frekvenčným ochranným generátorom. Snímka zdroj: (tasr - Jozef POLIAK).


Frekvenčný ochranný generátor (FOG), ktorý ochráni včelstvá pred ich najväčším škodcom, klieštikom včelím, vyvinula pred nedávnom skupinka výskumníkov, združených okolo spoločnosti Agro Stud Javorie z okresu Zvolen.


Vývojári so záujmom o elektroniku uskutočňujú už niekoľko rokov výskum v oblasti používania frekvencií a elektromagnetického poľa zeme, v boji proti poľnohospodárskym škodcom, vírusom a plesniam.       

FOG už majú zapísaný na úrade priemyselného vlastníctva ako úžitkový vzor. "Je to zariadenie pre elektronickú ochranu pred parazitmi a rôznymi chorobami včiel, poľnohospodárskych zvierat, plodín a rastlín, kombinovaním elektrických, akustických a vibračných signálov," hovorí šéf projektu Milan Kyseľ.       

Podstata technického riešenia spočíva v tom, že program riadiacej jednotky kontroluje stav vonkajších snímačov ako je teplota, svetelnosť prostredia, vibrácie a pracovný mód. Na základe týchto údajov program riadiacej jednotky určuje modulu frekvenčného generátora frekvenčný rozsah, časovanie posunu frekvencií, krok posunu frekvencií, dobu generovania elektrických, akustických a vibračných signálov pôsobiacich na priestor, rastliny, plodiny či poľnohospodárske a spoločenské zvieratá. "Takto vygenerovaný signál má špecifické vlastnosti pre jednotlivé parazity, plesne a rôzne choroby pre ktoré pôsobí neprirodzene, čím zamedzuje ich tvorbe, šíreniu a rozmnožovaniu," približuje ďalej.       

Funkčný prototyp bol v poslednom roku vývoja testovaný pod dohľadom skúsených včelárov, ako aj štátnej veterinárnej správy so zameraním sa na vyhodnotenie prípadných negatívnych vplyvoch na vývoj včelstva. "Naše poznatky nepreukázali žiadne z uvedených vplyvov na vývoj a život včelstva," podotýka Kyseľ.       

Podľa neho získané poznatky je možné aplikovať aj v ďalších odvetviach poľnohospodárskej činnosti. "Preto bude nevyhnutné pokračovať vo výskume a navrhovať ďalšie zariadenia, ktoré budú prínosom nielen nám, ale aj ďalším generáciám," pripomína a dodáva, že hlavnou myšlienkou výskumu je hľadať také spôsoby a metódy, ktoré nebudú predstavovať žiadnu záťaž pre životné prostredie a vytvoria priaznivé podmienky pre zdravý život.       

V dohľadnom čase by chceli osloviť Výskumný ústav včelársky a požiadať ho o nezávislú štúdiu k svojmu vynálezu. V prípade, že výsledky budú pozitívne, FOG chcú v sériách sami vyrábať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2020
SZV očakáva úhyn včiel v hodnote okolo 3,6 milióna eur
Slovenský zväz včelárov (SZV) očakáva úhyn včiel v hodnote okolo 3,6 milióna eur. V súčasnosti prebieha monitoring strát včiel za obdobie zimovania 2019/2020.
viac
29.05.2020
Ochrana včiel je dôležitá, no treba myslieť aj na iné opeľovače
Organizácie Greenpeace Slovensko a Živica sa zhodujú v tom, že ochrana včiel je dôležitá, no treba myslieť aj na iné opeľovače. Významné sú podľa Živice aj čmeliaky, samotárske včely, motýle či pestrice, pretože opeľujú odlišné druhy rastlín ako včela medosná.
viac
03.08.2020
Trenčiansky hrad onedlho privíta nových nájomníkov
Na južnej strane hradu pribudlo sedem statných drevených úľov. Ich hlavnou úlohou bude upozorňovať verejnosť na ekologizáciu Slovenska a včelárenie v rámci biochovov.
viac
08.01.2021
Na ochranu opeľovačov navrhuje MŽP časové obmedzenie plošného práškovania
Envirorezort navrhuje časové obmedzenie plošného práškovania polí. Zmenšiť by sa mohli aj plochy s rovnakým osevom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %