Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.05.2016 10:25

Slávnostné otvorenie NKP Juhovýchodný bastión Holíčskeho zámku


Na snímke rekonštrukcia poškodeného múra bastiónu Holíčskeho zámku, na ktorú radnica získala dotácie z Úradu vlády a európskych fondov. Foto TASR – Martin Palkovič.


Slávnostné otvorenie Juhovýchodného bastiónového opevnenia, ktorého rekonštrukcia bola podporená z projektu Chránime kultúrne dedičstvo pre budúce generácie a z prostriedkov Finančného mechanizmu EHP a spolufinancovaná zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.


Otvorenie sa uskutoční v piatok 27. mája o 14.00 h na zámku v Holíči. Výška projektového grantu predstavuje sumu 640 039 eur. Správcom Programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a podpora rozmanitosti v kultúre je Úrad vlády SR.       

Juhovýchodný bastión je súčasťou národnej kultúrnej pamiatky Holíčsky kaštieľ – jeho stav bol od roku 2010 dezolátny. Revitalizáciou a rekonštrukciou bastiónu dosiahlo mesto Holíč bezbariérové sprístupnenie ďalšej časti areálu Holíčskeho kaštieľa pre širokú verejnosť a vytvorilo tak možnosť využívať bastión pre kultúrno-spoločenské aktivity mesta. Obnova juhovýchodného bastiónu pozostávala zo štyroch etáp - v prvých dvoch išlo hlavne o statické zaistenie stien opevnenia. V tretej etape sa uskutočnil archeologicko-historický výskum a v poslednej, štvrtej etape sa pracovalo na parkovej úprave, výsadbe stromoradia a vytvorení podmienok pre výstavnú expozíciu.       

Projekt nadväzoval na už zrealizovanú rekultiváciu a obnovu zámockej vodnej priekopy, ktorá v súčasnosti slúži na obľúbenú atrakciu návštevníkov - člnkovanie sa okolo Holíčskeho kaštieľa. Revitalizáciou juhovýchodného bastiónu sa spriechodnia zámocké vodné valy bez obmedzenia.       

Do budúcnosti plánuje mesto Holíč využívať bastión pre potreby Mestského múzea a galérie s vybudovanou vonkajšou muzeálnou expozíciou. Bastión môže slúžiť aj na rôzne sympóziá, výstavy a podobne. Už počas tohoročnej turistickej sezóny je v zrekonštruovanom juhovýchodnom bastióne inštalovaná expozícia s názvom Holíčski panovníci, ktorá mapuje panovníkov na Holíčskom panstve od 13. storočia.           

TASR o tom dnes informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2017
Bernolákovský kaštieľ dnes po komplexnej rekonštrukcii sprístupnia
Po takmer trojročnej rekonštrukcii dnes slávnostne otvoria jedno z najvýznamnejších barokových diel na Slovensku - kaštieľ v Bernolákove. Zapísaný je v zozname národných kultúrnych pamiatok.
viac
26.01.2018
Mesto Holíč získalo dotáciu na Koniareň viac ako pol milióna eur
Mesto Holíč získalo z Ministerstva kultúry (MK) SR dotáciu vo výške 588 860 eur. Finančné zdroje sú viazané na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Holíčsky zámok – Koniareň. Zmluva bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.
viac
31.10.2018
Cez víkend otvoria pre verejnosť brány zrekonštruovaného kaštieľa
Prvý novembrový víkend v Hlohovci opätovne otvoria brány zrekonštruovaného kaštieľa. TASR informovala hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková.
viac
04.02.2019
Mesto Holíč získalo 666.000 eur na rekonštrukciu Holíčskeho zámku
Mesto Holíč získalo dotáciu zo štátneho rozpočtu prostredníctvom rozpočtu Ministerstva kultúry SR vo výške 666.000 eur na podporu realizácie projektu s názvom Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky - Holíčsky zámok - Hospodárska budova. Informoval o tom centrálny register zmlúv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %