Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.12.2018 08:05

Školstvo: Novým odborom v Duálnej akadémii v Bratislave bude odborný informatik


Ilustračná snímka, zdroj: aha-informatik.ch


Napredovanie automatizácie a nástup robotov v rámci štvrtej etapy priemyselnej etapy známej aj ako Priemysel 4.0 si vyžaduje aj prípravu nového typu odborníkov, ktorí majú rekvalifikáciu aj v oblasti informačných technológií.


 Ako uviedol pre TASR Ľubomír Kyseľ, riaditeľ Súkromnej strednej odbornej školy automobilovej v Bratislave, ktorú prevádzkuje Duálna akadémia, v školskom roku 2019/2020 plánujú otvoriť nový študijný odbor – odborný informatik.       

Duálna akadémie sa tak stane prvou strednou školou na Slovensku, kde sa bude tento študijný odbor vyučovať. Pôjde o štvorročný maturitný študijný odbor. "Zameraný bude na robotizáciu a automatizáciu. Snažíme sa, aby ľudia s robotmi vedeli zaobchádzať. Vytvárame tu akýsi virtuálny duálny vzťah medzi žiakom a robotom," povedal Kyseľ. Záujem o absolventov tohto odboru prejavil aj Slovnaft spolu s jeho dcérskymi spoločnosťami, pre TASR to potvrdila Lucia Polcová zo Slovnaftu.       

Okrem toho by mal od nového školského roka v akadémii pribudnúť aj nový trojročný učebný odbor skladový operátor. "Študenti by sa tu naučili niečo o svete logistiky, je to, samozrejme, spojené aj s praxou. Všetky podmienky, ktoré duálne vzdelávanie študentom akadémia ponúka, budú dodržané," povedala pre TASR Klaudia Višňovská, koordinátorka operatívy v spoločnosti DHL. Podotkla, že so študentmi sa podpisuje zmluva a po ukončení štúdia im bude automaticky ponúknutá pracovná ponuka v spoločnosti.       

"Rovnako budú študenti vykonávať prax u nás vo firme," uviedla s tým, že takýmto spôsobom sa snažia vychovávať mladých ľudí už od začiatku. "Aby to boli ľudia, ktorí keď k nám nastúpia, budú vedieť do čoho idú a budú vedieť pracovať. Pre nás to budú hotoví ľudia," dodala. Študenti budú môcť po ukončení učebného odboru absolvovať aj dvojročné nadstavbové štúdium.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2020
V bratislavskej Karlovej Vsi vznikne nový park
Celý park je riešený v horizontálnom rozmiestnení viacerých športových stanovísk. Na opačnom konci od skateparku bude detské ihrisko so šmykľavkou alebo malým tunelom pre najmenších.
viac
23.02.2021
V Ružinove pri Štrkovci pribudol ďalší výbeh pre psov
V bratislavskom Ružinove pribudol ďalší výbeh pre psov, tentoraz pri Štrkoveckom jazere, konkrétne pri základnej škole na Drieňovej ulici. Nový oplotený výbeh vznikol na ploche, ktorú podľa starostu Martina Chrena využívali najmä slušní psičkári na vybehanie svojho psa.
viac
23.02.2021
Prešovská univerzita spúšťa výučbu včelárstva, zriadi aj včelnice
Prešovská univerzita (PU) v Prešove zaradila do vzdelávacieho programu v letnom semestri nový predmet včelárstvo.
viac
08.03.2021
V Bratislave otvoria prvý stredoškolský študijný odbor zameraný na IT
Vtiahnuť mladých ľudí do sveta technológií je cieľom novovznikajúceho študijného odboru programovanie digitálnych technológií. Ide o prvý stredoškolský študijný odbor svojho druhu na Slovensku, ktorý sa zameriava na vývoj digitálnych produktov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %