Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
06.12.2016 12:00

Školské jedálne v Poprade budú mať jednotný jedálny lístok


Ilustračná snímka: (int).


Od januára začne v deviatich školských jedálňach, ktorých zriaďovateľom je mesto Poprad, platiť jednotný jedálny lístok. Podľa viceprimátora Popradu Igora Wzoša cieľom tejto zmeny je postupné zvyšovanie kvality jedál.


"Po skúsenostiach sme sa rozhodli vylepšiť školské stravovanie ako celok. Rozhodli sme sa ísť do projektu zjednotenia jedálnych lístkov na školách. To znamená, že v reálnom čase varia všetky jedálne jednu receptúru. Cieľom je dlhodobo sledovať kvalitu pripravených jedál," vysvetlil viceprimátor.

Samospráva vybrala štyri vedúce kuchýň, ktoré budú zostavovať jedálny lístok a každý mesiac ho pripraví iná kuchárka. "Nebolo jednoduché zostaviť jedálny lístok na január, pretože na začiatku sa nevedeli zhodnúť ani na prílohe. Každá má inú skúsenosť, každá varí inak. Dôležité je, aby boli deti dobre stravované," povedal Wzoš.       

Začiatkom leta vypovedala samospráva s jednotlivými dodávateľmi potravín zmluvy a urobili novú súťaž. "Podmienky boli nastavená veľmi prísne, čo sa týka mlieka, mäsa a ovocia. Od 1. januára budú mať školy zväčša staronových dodávateľov, ale došlo tam k zmenám. Sledujeme kvalitu aj cenu, ale kvalita je prvoradá," vysvetlil Wzoš. V základných školách, ktorých zriaďovateľom je mesto, sa nachádza zhruba 5000 detí. Podľa slov viceprimátora sa v školských jedálňach stravuje 70 až 80 percent z nich.       

Druhý viceprimátor Pavol Gašper podotkol, že deti sú z domu naučené jesť klasické jedlá a keď im v školskej jedálni dajú niečo nové, tak s tým majú problém. Podľa jeho slov však ide len o upravenie stravovacích návykov. "Pre mnohé deti je práve obed v školskej jedálni jediným teplým jedlom za celý deň," podotkol Wzoš. Do receptov chcú vedúce kuchýň postupne zapracovať viac zdravých vecí, najmä ovocia a zeleniny.       

Wzoš dodal, že niektoré školské jedálne budú musieť postupom času prejsť aj rozšírením technického vybavenia a postupnou modernizáciou.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2019
Žiaci dostanú moderné učebne za vyše 180 tisíc eur
Ďalším trom mestským základným školám v Liptovskom Mikuláši sa polepší. Financie vo výške 180 tisíc eur, ktoré sa poradilo získať radnici z eurofondov, poputuje na modernizáciu a vybavenie učební.
viac
12.06.2020
V Prievidzi budú rodičia školákov jedálňam po novom platiť kauciu
Rodičia detí, ktoré sa stravujú v školských jedálňach pri základných školách (ZŠ) v Prievidzi, budú po novom platiť jednorazovú ročnú kauciu vo výške 30 eur.
viac
09.11.2020
Pomoc potrebujú jedálne verejných škôl, neštátne poukazujú na nerovnosť
Zástupcovia cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení poukazujú na nerovnosť medzi verejnými a neštátnymi zriaďovateľmi. Uviedli to v súvislosti s financiami, ktoré rezort školstva vyčlenil školám na nákup zariadenia pre školské jedálne.
viac
07.05.2021
Rezort školstva pošle školám na rozvojové projekty takmer štyri milióny eur
Vyučovanie žiakov, ktorí chcú dobehnúť zameškané učivo z obdobia dištančnej výučby, môže pokračovať aj v prázdninových mesiacoch. Ministerstvo školstva už druhý rok po sebe pošle školám peniaze na program letných škôl. Na tento zámer je vyčlenených 422 500 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %