Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.03.2018 11:02

Skialpinistické preteky sezóny na Liptove


FOTO: Matej Rumanský (Bokami 2016)


Od 22. do 24. marca bude Liptov centrom skialpinizmu. Už po jedenásty krát tu budú preteky skialpinistických dvojíc Bokami Západných Tatier. Bokami Západných Tatier sú jedinými viacdňovými a zároveň najnáročnejšími skialpinistickými pretekmi v strednej Európe vôbec.


Zúčastnia sa ich okrem pretekárov zo Slovenska, Česka a Poľska aj pretekári z Rakúska, Španielska, Švajčiarska, Nórska, Rumunska a Veľkej Británie. Pretekári absolvujú každý deň náročnú trať s prevýšením okolo 2200 m a dĺžkou cca 20 km. Trasu absolvujú na skialpinistických lyžiach, ale aj s lezeckými mačkami na nohách a súčasťou sú aj ťažké výšľapy s prvkami lezenia na skale. Zjazdy sú v náročnom teréne, často v žľaboch so sklonom nad 40 stupňov.

Tri etapy, tri dni, tri doliny, 60 km a 6600 m prevýšenia. To je základná charakteristika podujatia, ktoré na Slovensku nemá obdobu. Bokami Západných Tatier sú trojdňové preteky dvojíc pod záštitou Slovenského horolezeckého spolku JAMES, ktoré nadväzujú na dlhoročnú tradíciu skialpinistických pretekov v Západných Tatrách siahajúcu do začiatku 90. rokov. „Každý deň pripravíme etapu s prevýšením minimálne 2000 výškových metrov a dĺžkou 20 kilometrov. Na prípravách tratí sa tradične spoločne podieľajú hlavne TJ Družba Smrečany - Žiar Skialpinistický oddiel, HO JAMES Bobrovec a TJ Zuberec-Roháče. Preteky preveria kondíciu aj psychickú odolnosť všetkých našich pretekárov. Už od zajtra ich čakajú ťažké výšľapy s prvkami lezenia, ale aj náročné zjazdy,“ ozrejmila jedna z organizátoriek Katarína Danková.

 V minulom ročníku sa zúčastnilo podujatia až 214 pretekárov, čo bolo historicky najviac. Pre zaujímavosť v prvom ročníku v roku 2008 to bolo len 36 pretekárov. „Každým rokom narastá počet ľudí, ktorí skúšajú skialpinizmus. Pre mnohých je to však len šliapanie do kopca na zjazdových tratiach. Aj preto napríklad v stredisku Jasná nájdu „šliapači“ vyhradené koridory pre tento šport. Liptov ponúka pre pravých vyznávačov tohto športu netušené možnosti a výhľady, najmä v lokalitách s neporušenou prírodou a pokojom od davov dovolenkárov,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

 Pre zaujímavosť v jednom z posledných ročníkov víťazi nastúpali až 51 632 výškových metrov, prešli 457 765 dĺžkových metrov a trvalo im to 59 hodín, 55 minút a 17 sekúnd. Čím sa podujatie skutočne radí k najnáročnejším v tejto oblasti. Priemerne dosahujú víťazi cca 7 600 dĺžkových metrov a zároveň 870 výškových metrov za hodinu. Spolu za všetky ročníky Bokami Západných Tatier mohli nalepiť každý stúpací pás približne 25 tisíckrát a pretekári spolu nastúpali až 5 718 výškových kilometrov čo je vzdušná vzdialenosť zo Západných Tatier až do ďalekých Himalájí.

Autor: (ts-region Liptov, OOCR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Cyklochodník predĺžia až do Liptovskej Ondrašovej
Niekoľkokilometrový úsek cyklochodníka popri Váhu v Liptovskom Mikuláši, ktorý je súčasťou veľkého slovensko-poľského projektu postupného budovania Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier, radnica predĺži o ďalších 1400 metrov.
viac
04.11.2016
Na Liptov sa bude lietať aj v zime
Maďarský WizzAir bude lietať medzi Londýnom a Popradom trikrát do týždňa aj počas zimy a lotyšský národný letecký dopravca airBaltic spojí v zime Tatry s Pobaltím raz v týždni.
viac
13.03.2017
Tatranské doliny sa stanú centrom náročných skialpinistických pretekov
Najnáročnejšie skialpinistické preteky pritiahnu na Liptov a Oravu 23. až 26. marca viac ako 200 pretekárov z rôznych kútov Európy.
viac
13.11.2019
Z Krakova autobusom za lyžovačkou či do akvaparkov
Od prvého decembra bude cesta za kúpaním a lyžovaním pre našich severných susedov opäť o čosi jednoduchšia. Dopravca Leo Express pripravil novú dennú linku medzi Bešeňovou, Tatrami a Krakovom, ktorá je ideálna na jednodňový výlet do aquaparkov a na lyže.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %