Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.05.2016 05:30

Silná samospráva – pilier stabilnej spoločnosti


Pohľad na predsednícky stôl.


V bratislavskej Inchebe dnes o 13. hodine začal 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska.


Na sneme sa zúčastnilo 588 delegátov s hlasom rozhodujúcim, z toho 82 primátorov a starostov mestských častí Bratislavy a Košíc a 506 starostov obcí.

Pozvanie na snem prijali najvyšší ústavní a vládni činitelia – predseda Národnej rady SR Andrej Danko, poslanci NR SR, predseda vlády Robert Fico a ministri vlády, štátnych inštitúcií ako aj zástupcovia zahraničných zastupiteľstiev na Slovensku a predstavitelia samosprávnych združení v Českej republike, Maďarsku a na Ukrajine.

Delegátov a hostí snemu privítal podpredseda ZMOS Jozef Dvonč. Následne na pôde hlavného mesta účastníkov snemu privítal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

 

 

Snem potom oficiálne otvoril predseda ZMOS Michal Sýkora. V príhovore zhodnotil prvý rok nového volebného obdobia samosprávy, vyjadril spokojnosť s napredovaním ZMOS a vyzdvihol pozitívny prínos starých, ale aj novozvolených zástupcov miest a obcí. Združenie podľa jeho slov stále rozširuje svoje rady, pričom tento rok zastrešuje už 2781 miest a obcí, čo prestavuje 95,5 % z celkového počtu miest a obcí na Slovensku. (Správu predsedu ZMOS o činnosti Združenia miest a obcí Slovenska od predchádzajúceho snemu uverejníme v plnom znení v najbližšom čísle Obecných novín.)

K delegátom snemu sa ako prvý z hostí prihovoril predseda NR SR Andrej Danko, ktorý prítomných ubezpečil, že hlas ZMOS nikdy nevyjde nazmar a primátorom a starostom poďakoval za zveľaďovanie miest a obcí.

Predseda vlády SR Robert Fico poďakoval samospráve za to, čo vykonáva pre Slovensko a snem Združenia miest a obcí Slovenska označil za druhú najvýznamnejšiu udalosť po parlamentných voľbách. Podčiarkol, že na Úrade vlády SR má samospráva vždy dvere otvorené a ponúkol spoluprácu každému, kto má o ňu záujem a načrtol hlavné úlohy vlády do budúcnosti.

Pozdravný list prezidenta SR Andreja Kisku následne prečítal vedúci Kancelárie prezidenta SR Štefan Rozkopál.

Prostredníctvom video prenosu snemové rokovanie pozdravil predseda Európskeho výboru regiónov Markku Markkula. S pozdravnými posolstvami prišli predseda Svazu měst a obcí v ČR František Lukl, zástupca ZMO Zakarpatskej oblasti Ukrajiny Oleg Lukša a predseda Maďarského zväzu miest a obcí Béla Pásztor, ktorému M. Sýkora súčasne odovzdal ocenenie ZMOS za spoluprácu a priateľstvo.

 

 

V ďalšej časti vystúpili predseda NKÚ Karol Mitrík, minister životného prostredia SR László Sólymos, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

V druhej časti prvého dňa rokovania, ktoré viedol podpredseda ZMOS, primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak, účastníci snemu zvolili pracovné predsedníctvo snemu, schválili program snemu, mandátovú a návrhovú komisiu.

Rokovanie pokračovalo vystúpením ministra vnútra Roberta Kaliňáka a diskusnými príspevkami primátorov a starostov.

Prvý deň rokovania snemu vyvrcholí galavečerom, na ktorom odovzdajú ocenenia súťaže Oskar bez bariér. Súčasne odovzdajú cenu súťaže Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom.

Vo štvrtok 19. mája rokovanie 27. snemu ZMOS pokračuje.

 

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Snem ZMOS je sviatkom spoločnej nádeje
V poradí 27. snem ZMOS nebude len bilanciou toho, čo sa podarilo a úvahou o tom, čo sme ešte mohli urobiť. Dvojdňové rokovanie musíme vnímať ako našu schopnosť jasne formulovať tézy, ktoré dokážeme presadiť a naplniť.
viac
09.08.2018
Samosprávu čakajú zmeny vo verejnom obstarávaní
Príhovor predsedu Úradu pre verejné obstarávanie členom Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
12.11.2018
Starosta Štrby je rekordérom, vo funkcii bude desiate volebné obdobie
Starosta Štrby Michal Sýkora je slovenským rekordérom, vo funkcii bude jubilejný desiatykrát. Po prvý raz v histórii však v komunálnych voľbách nemal súpera a svoju podporu mu vyjadrilo 767 tamojších obyvateľov.
viac
21.01.2019
Prejavy násilia voči predstaviteľom samosprávy nemožno ospravedlniť
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zaslal v súvislosti s násilnou smrťou primátora poľského mesta Gdansk sústrastný list partnerskej strešnej organizácii miest a obcí v Poľskej republike.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %