Streda 17.04.2024
Dnes má meniny 
Rudolf, Rudolfa
°C
04.04.2019 09:05

Sídlisko Ťahanovce chce zlikvidovať osadu, mesto pripomína súdny spor


V súčinnosti s magistrátom mesta Košice chce zničené chatky odstrániť, aby sa Rómovia nevrátili späť. FOTO TASR – František Iván


Tri murované chatky v oblasti Majetkár v košickej mestskej časti Sídlisko Ťahanovce, blízko diaľničného privádzača z Prešova do Košíc, chce starosta MČ Miloš Ihnát odstrániť. Tvrdí, že Rómovia, ktorí sa v týchto prevažne nelegálnych a zničených stavbách zdržiavali, sa po dohovoroch vysťahovali.


Pripomenul, že lokalita je plná odpadu, pričom je vstupnou bránou do mesta. Magistrát o tejto aktivite nevie. Pripomína, že je potrebné postupovať v súlade so zákonom. Za podobný prípad čelí žalobe.       

Podľa Ihnáta je potrebné vykonať opatrenia, aby sa do uvedenej lokality neprispôsobiví obyvatelia opätovne nevrátili. „Teraz potrebujem súčinnosť mesta, bager, zariadenia, aby som to dal kompletne celé dole, zrovnal so zemou a zároveň stiahol celý ten odpad preč, aby to nebola vizitka pred blížiacim sa šampionátom v ľadovom hokeji," povedal Ihnát.       

V uvedenej veci kontaktoval aj primátora Jaroslava Polačeka s tým, že pre neporiadok, zápach a potkany sa obáva šírenia chorôb a opätovného osídlenia. Podľa neho nehnuteľnosti obývali desiatky ľudí, medzi nimi aj deti. Pripomenul, že na blízkej štvorprúdovej ceste došlo už k viacerým vážnym dopravným nehodám s účasťou chodcov. Koľko finančných prostriedkov by si mala vyžiadať likvidácia nehnuteľností a vypratanie lokality, odhadnúť nevedel. „MČ to financovať nebude ani nemôže, nemáme na to," povedal Ihnát. Spresnil, že dve z troch nehnuteľností sú nelegálnymi stavbami. S vlastníkom ďalšej sa dohodol na jej likvidácii.       

Mesto Košice tvrdí, že o vysťahovaní sa obyvateľov z nehnuteľností v lokalite Majetkár nemá žiadne bližšie informácie a ani neeviduje podnet MČ na zlikvidovanie stavieb. „Chceme však upozorniť, že zbúranie nehnuteľností nenachádzajúcich sa na pozemkoch mesta spôsobom, aký navrhuje starosta tejto MČ, nie je z právneho hľadiska možné, pretože mesto by sa vystavilo riziku súdnych sporov," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.       

Podľa nej je vo veci odstránenia stavieb potrebné postupovať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi a je potrebné prihliadať na všetky okolnosti konkrétneho prípadu. „Ani nás neteší, ako spomínaná lokalita vyzerá, ale musíme postupovať výlučne v súlade so zákonom. Výstrahou pre nás je to, že mesto v minulosti na základe štátom vydaných rozhodnutí a vyjadrení pristúpilo k odstráneniu nelegálnej osady Nižné Kapustníky, pre ktoré čelí žalobe na súde," dodala.       

V uvedenej rómskej osade sa zdržiavalo približne 156 ľudí, mesto Košice ju v roku 2012 zlikvidovalo. Na nezákonnosť postupu mesta pri odstraňovaní obydlí upozornila vo svojej správe aj verejná ochrankyňa práv.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu
Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami budú mať príležitosť odstrániť nelegálne skládky odpadu na svojom území a zlepšiť systém nakladania s odpadom. Umožní im to ministerstvo vnútra, ktoré ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje vyhlásilo výzvu s takýmto zameraním.
viac
05.02.2019
Žiaci s ľahkým postihnutím v experimentálnom vzdelávaní na pol roka obstáli
Školákom na elokovanom pracovisku učilišťa na košickom Luníku IX odovzdal polročné vysvedčenia predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.
viac
11.09.2019
Košice potrebujú ucelenú stratégiu bývania marginalizovaných skupín
Nelegálnu osadu v záhradkárskej lokalite Jarmočná – Pri bitúnku v utorok večer spolu s primátorom Košíc Jaroslavom Polačekom navštívil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.
viac
04.02.2021
Nebezpečný odpad z testovania by sa mohol likvidovať v cementárňach
Nebezpečný biologický odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mohol likvidovať v nemocničných spaľovniach, bratislavskej a košickej komunálnej spaľovni odpadov a cementárňach. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %