Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.10.2016 10:15

SeniorPasy je možné predĺžiť prostredníctvom označovačov i predajných automatov


Ilustračná snímka: (int.).


Na predĺženie platnosti Seniorpasov už nebudú musieť cestujúci stáť v radoch na predajných miestach dopravcov.


Zapísať platnosť nového ročného predplatného cestovného lístka na čipovú kartu môžu aj prostredníctvom elektronických označovačov, červených multifunkčných predajných automatov, prípadne tak môžu urobiť u vodiča autobusu prímestskej dopravy.      

"Celý proces trvá niekoľko sekúnd, vďaka tomu je systém pre seniorov oveľa komfortnejší," skonštatovala na tlačovom brífingu generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Zuzana Horčíková. V prípade označovačov cestovných lístkov stačí stlačiť ikonu Info, resp. Info o karte a čipovú kartu priložiť. "Ak sa cestujúci rozhodne využiť predĺženie  prostredníctvom multifunkčných automatov, ktoré sú na najdôležitejších železničných staniciach v Bratislave a v kraji, a rovnako vo vybraných obchodných prevádzkach a električkových zastávkach do Petržalky, stačí iba priložiť kartu k čítačke," uviedol riaditeľ odboru integrácie BID Peter Války.      

Nový ročný predplatený lístok systém automaticky generuje 30 dní pred skončením aktuálnej platnosti. Tí, ktorí si vybavovali SeniorPasy v prvých dňoch od spustenia 3. etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) v novembri 2015, už teda majú vygenerované obdobie platnosti nového ročného predplatného lístka. "Zo 46 000 držiteľov Seniorpasov je nová doba platnosti vygenerovaná už v prípade 15 000 SeniorPasov," informovala Horčíková.      

Zapísať novú dobu platnosti je možné už 30 dní pred skončením aktuálnej platnosti na predajných miestach dopravcov. "K dnešnému dňu si takýmto spôsobom predĺžilo platnosť predplatného cestovného lístka na SeniorPase už 255 cestujúcich," oznámila generálna riaditeľka BID. "Prostredníctvom označovačov a automatov je predĺženie možné zapísať najskôr jeden deň pred skončením platnosti, ale aj kedykoľvek potom, keď uskutoční prvú cestu v rámci novej doby platnosti," doplnila. Dôležité je, že ak by aj cestujúci na túto povinnosť pozabudol, nemusí sa obávať toho, že v prípade kontroly cestovných lístkov by bol sankcionovaný. "Zapísať novú dobu platnosti je možné aj prostredníctvom revízorskej čítačky," vysvetlila Horčíková.      

Zástupcovia BID dnes takisto informovali, že sa v súčasnosti vyhodnocuje dvojmesačná testovacia prevádzka nových elektronických označovačov vo vozidlách MHD. "Počas prvého mesiaca sa vychytávali viaceré technické komplikácie a disproporcie. Systém však funguje, žiadne výrazné zmeny a zásahy doň nie sú potrebné," uistila Horčíková.      

SeniorPas umožňuje cestujúcim vo veku 70 rokov a starším cestovať v rámci IDS BK bezplatne. V prípade, že nemajú vybavený SeniorPas, majú nárok na 50-percentnú zľavu na jednorazový cestovný lístok.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
Mesto Žilina predĺžilo platnosť preventívnych opatrení do odvolania
Mesto Žilina predlžuje do odvolania preventívne opatrenia v súvislosti so šírením nového koronavírusu, ktoré platili do 15. apríla. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka o tom rozhodol Krízový štáb mesta Žilina vzhľadom na pokračujúcu mimoriadnu situáciu na celom území Slovenska.
viac
19.08.2020
Expresná linka spojí Dunajskú Stredu s Bratislavou za 50 minút
Trnavský samosprávny kraj 2. septembra 2020 spustí novú expresnú autobusovú linku medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou. Župa tak ponúka ľuďom pohodlnejšiu, rýchlejšiu a ekologickejšiu alternatívu k osobnej automobilovej doprave.
viac
20.10.2020
Od pondelka obnovia premávku električiek do Karlovej Vsi a Dúbravky
Do Karlovej Vsi a Dúbravky budú od pondelka 26. októbra opäť premávať električky. Dopravný podnik Bratislava (DPB) obnovuje ich premávku v úseku Chatam Sófer – Pri kríži.
viac
04.09.2023
Od pondelka dochádza k zmenám v MHD aj k zmene dopravy na nábreží
Mestská hromadná doprava (MHD) v Bratislave začala jazdiť opäť v režime pracovný deň - školský rok. Výnimkou sú linky 31, 39, 87, 131 a 184. Obnovila sa tiež premávka linky 7. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB). K zmenám v doprave dochádza aj na nábreží v Starom Meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %