Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
15.11.2016 07:00

SelectaDNA chráni váš majetok, zdravie aj život


Bodky predstavujú čísla, ktoré sú po zaschnutí viditeľné pod ultrafialovým svetlom a dajú sa identifikovať.


Palicou na zlodejov a lupičov sa stáva syntetická DNA, neviditeľná účinná zbraň v boji proti kriminalite. Túto revolučnú technológiu, ktorá aj preventívne pôsobí na zlodejov, priviezli na Slovensko z Anglicka, kde má výrazné úspechy.


Čo je podstatou syntetickej DNA? Je identifikovateľná podobne ako DNA. Ak si emulziou označíte predmet, ktorý chcete chrániť, má jedinečnú ochranu. V jednom sete emulzie sa nachádza tisíc mikrobodiek, v ktorých je laserom vyryté číslo majiteľa a produktu. Bodky predstavujú čísla. Po zaschnutí sú viditeľné pod ultrafialovým svetlom a dajú sa identifikovať.

Pri lúpežných prepadoch,napr. škôl, sú zase účinné tzv. DNA sprchy. Ak páchateľ odchádza s ulúpenými vecami, spustí sa na neho neviditeľná sprcha. Označí ho bez toho, aby si to všimol. Zostanú na ňom tisíce mikrobodiek, nezvratný dôkaz o jeho vine. Každá čiastočka nesie v sebe kód patriaci chránenému objektu. Postrek sa nedá zmyť vodou, vydrží na pokožke niekoľko týždňov.

Tento systém už využíva aj mesto Šaľa .

PROJEKT FINANČNE PODPORENÝ MINISTERSTVOM VNÚTRA SR

Viac v Obecných novinách č. 45-46/2016 na str. 14.

Autor: (jm-ppzsystem)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2016
Dokončili revitalizáciu Karloveského ramena
Po rokoch príprav a siedmich týždňoch terénnych prác dnes dokončili sprietočnenie bratislavského Karloveského ramena. Dunaj tade opäť prúdi bez prekážok.
viac
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
24.01.2017
Do rieky Orava uniká jedovatý arzén
Do medzinárodne chránenej rieky Orava už dlhé roky uniká jedovatý arzén, problémom je stará nezaizolovaná skládka priemyselného odpadu v Širokej. Aktivisti zo Slovenského ochranárskeho snemu (SOS) sa preto obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa so žiadosťou o riešenie problému.
viac
16.03.2017
Mesto Žilina aj v roku 2017 podporí Hodinu Zeme
Projekt Hodina Zeme je celosvetová ekologická akcia zameraná na ochranu našej planéty Zem. Na Slovensku sa uskutoční už po ôsmykrát a mesto Žilina sa opäť do projektu zapojí tým, že v sobotu 25. marca 2017 zhasne od 20:30 do 21:30 hod. osvetlenie Katedrály Najsvätejšej Trojice a balustrády.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %