Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.08.2019 11:20

Sedem z 19 priechodov už prešlo úpravami, bezpečnosť chodcov sa zvýšila


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Brezno


Viac ako tretina najfrekventovanejších priechodov pre chodcov v Brezne prešla úpravami, vďaka ktorým sa zvýšila bezpečnosť ľudí na cestách v meste. Úsporná LED technológia a výstražné solárne svietidlá inštalované na vozovke zvýrazňujú miesta, ktoré vyžadujú zvýšenú pozornosť vodičov.


Informuje o tom brezniansky magistrát na webovej stránke. Z 19 naprojektovaných priechodov pre chodcov, ktoré autorizovaní dopravní inžinieri vyhodnotili ako najrizikovejšie z hľadiska bezpečnosti, prešlo do konca júla rekonštrukciou celkovo sedem. Išlo o stavebné úpravy existujúcich priechodov s doplnením osvetlenia, vodiacich prvkov pre zrakovo postihnutých občanov, a takisto bezbariérových riešení.       

"Z pohľadu chodcov sú priechody nasvietené nielen zhora, ale aj na úrovni cesty, a to prostredníctvom dopravných LED gombíkov," uviedol primátor Brezna Tomáš Abel.       

Podľa informácií investičného odboru mestského úradu sú takto upravené priechody plne funkčné na uliciach ČSA, Rázusova a Švermova. Priemerná cena za prestavbu jedného sa pohybovala okolo 18.000 eur v závislosti od rozsahu úprav. Samospráva ich doteraz financovala z vlastných prostriedkov, snaží sa však získať peniaze i z externých zdrojov.       

V júni sa mesto zapojilo do výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z rozpočtovej kapitoly ministerstva vnútra za účelom podpory činností súvisiacich s bezpečnosťou cestnej premávky, a to až do výšky 24.000 eur. Ak by sa radnici podarilo získať nenávratný finančný príspevok, mohla by obnoviť ďalšie dva mimoriadne frekventované priechody na námestí pred mestským úradom a obchodným domom.       

"Vďaka týmto investíciám sa zlepšuje dopravno-bezpečnostná situácia v meste. Cieľom je zníženie dopravnej nehodovosti s dôrazom na ochranu chodcov, cyklistov, detí a seniorov, ako i zníženie počtu dopravných nehôd s fatálnymi následkami," zdôraznil Abel.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2018
Varovné nálepky upozorňujú cestujúcich po vystúpení z autobusov
Najviac dopravných nehôd s účasťou chodca vzniká neuváženým vybehnutím ľudí na cestu spoza stojaceho autobusu. Trenčiansky samosprávny kraj sa podobné situácie rozhodol eliminovať prostredníctvom varovných nálepiek na autobusoch.
viac
17.02.2020
Brezno začne v marci s budovaním cyklotrasy Brezno - Valaská
Mesto Brezno v marci spustí realizáciu projektu Cyklotrasa Brezno – Valaská. Cestovanie na bicykli bude pre mnohých nielen ekonomické a ekologické, ale aj zdraviu prospešné. Dĺžka realizácie výstavby bude 12 mesiacov a predpokladaný termín ukončenia je február 2021.
viac
05.10.2020
Mesto po rokoch obnovilo verejné osvetlenie v časti Prístav
Mesto Trstená obnovilo verejné osvetlenie popri štátnej ceste druhej triedy v mestskej časti Prístav.
viac
07.10.2020
V Banskej Štiavnici začali s rekonštrukciou Mládežníckej ulice
V Banskej Štiavnici sa začína v stredu rekonštrukcia cestnej komunikácie na ulici Mládežnícka, ktorá spočíva aj v obnove parkoviska lokalizovaného v blízkosti historického centra mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %