Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.01.2019 03:31

Samosprávy vedia čo je dobrovoľníctvo a rôzne ho podporujú


Ilustračná snímka, zdroj: Humenský expes


Združenie miest a obcí Slovenska pred koncom minulého roka realizovalo prieskum zameraný na dobrovoľníctvo v samospráve. Mestá a obce disponujú informáciami o dobrovoľníctve a vyjadrujú záujem na jeho ďalšej podpore.


Na otázku: „Viete, čo zahŕňa pojem „dobrovoľníctvo na úrovni samosprávy“? odpovedalo 59,3 %, že má predstavu, čo tento pojem zahŕňa. Presne vie, čo dobrovoľníctvo znamená 25,7 % respondentov. Celkovo 9,3 % uviedlo, že nemá predstavu o tejto téme a 5,6 % sa nevedelo vyjadriť.

Čo sa týka informácií o možnostiach, výhodách alebo obmedzeniach, ktoré dobrovoľníctvo prináša samosprávam, 23,8 % respondentov uviedlo, že disponujú potrebnými informáciami a 35,5 % má obmedzené množstvo informácií. Potrebnými informáciami nedisponuje 22,1 % opýtaných a 18,6 % sa k tejto otázke nevedelo vyjadriť.

V prípade, ak organizátori dobrovoľníckych aktivít prejavia záujem, v tom prípade ich podporuje 34,6 % samospráv. Celkovo 32,4 % z nich podporuje vybrané dobrovoľnícke aktivity. Žiadne aktivity v tejto oblasti nepodporuje 3,9 %, pričom 16,9 % uviedlo, že v obci nemajú dopyt po takto zameraných aktivitách. Na túto otázku 2,2 % respondentov uviedli inú odpoveď a 10 % sa nevedelo vyjadriť.

Vo vzťahu finančnej podpore 28,2 % respondentov konštatovalo, že dobrovoľnícke aktivity podporujú finančne z rozpočtu obce. Propagáciou podujatí a aktivít pomáha 35,8 % samospráv. Účasťou predstaviteľov samosprávy na podujatí vyjadruje takýmto aktivitám pozornosť 32,3 %. Inú formu podpory deklarovalo 2,9 % respondentov a 0,8 % z nich sa nevedelo vyjadriť.

Prieskum bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke 410 starostov a primátorov, ktorí na otázky odpovedali v čase od 26. novembra 2018 do 20. januára 2019, teda na prelome dvoch volebných období.

Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2017
Komunál treba spájať v sociálnom biznise
Vnímať mestá a obce ako veľkých zriaďovateľov iba cez zamestnancov v nevýrobnej sfére, cez zamestnancov úradov, zamestnancov v školstve a pracovníkov v sociálnych službách nie je korektné. Samospráva má čo povedať aj do malého a stredného podnikania. Tam je jej silná, ale zatiaľ nedocenená pozícia.
viac
23.01.2019
Samospráva očami lídrov
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje ďalší z prieskumov. Tento krát sa sústredilo na samosprávu očami lídrov. Prieskum je adresovaný starostom a primátorom, ktorí vo svojich pozíciách pôsobia minimálne tretie volebné obdobie.
viac
03.03.2020
ZMOS skúma financovanie komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska začalo v pondelok (2. 3.)s ďalším prieskumom. Sústredíme sa na postoje starostov a primátorov k financovaniu samospráv. Prieskumom kvantifikujeme postoje štatutárnych predstaviteľov samospráv k súčasnému financovaniu a tiež alternatívnym formám financovania komunálu.
viac
05.10.2020
Spoznaj oblasti neziskového sektora na Slovensku: Dobrovoľníctvo
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri sa zameraním na dobrovoľníctvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %