Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.10.2018 04:50

Samospráva stúpla v rebríčku transparentnosti, zaviedla nové princípy


Ilustračná snímka, zdroj: sobotnik.sk


Odstránenie nedostatkov v transparentnosti, ktoré mestu Fiľakovo v okrese Lučenec v minulosti vo svojom hodnotení vytýkala Transparency International Slovensko, je dôvodom skoku samosprávy v aktuálnom rebríčku tejto organizácie s názvom Otvorená samospráva.


TASR to povedala hovorkyňa mesta Klaudia Kovácsová, podľa ktorej chcú dosahovať ešte lepšie výsledky aj v oblasti komunikácie.       

„Za tohtoročný úspech vďačíme najmä zavedeniu nových princípov, ktoré doposiaľ absentovali. Spomedzi posledných zmien je to predovšetkým stanovenie troch etických kódexov – pre volených predstaviteľov samosprávy, zamestnancov mesta a jeho organizácií, a tiež redakčnej rady mestských novín,“ konkretizovala Kovácsová.       

Nemenej dôležitou zmenou bolo podľa nej tiež vytvorenie mechanizmu na nahlasovanie protispoločenského konania funkcionárov a zamestnancov mesta i jeho organizácií. „Po novom ho môže ktokoľvek nahlásiť cez e-mail, písomne, osobne alebo prostredníctvom špeciálnej schránky na chodbe mestského úradu, prípadne cez formulár na webstránke mesta,“ dodala hovorkyňa.       

Fiľakovo v rebríčku Otvorená samospráva v roku 2016 poskočilo z 51. na 24. miesto. V najnovšom rebríčku skončilo na 13. mieste, čo je najvyššie umiestnenie spomedzi samospráv v širšom regióne.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.03.2018
Poslanci schválili etický kódex,má prispieť k zvýšeniu transparentnosti
K vyššej transparentnosti v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese má prispieť nový etický kódex volených predstaviteľov samosprávy, ktorý schválili mestskí poslanci na svojom poslednom marcovom zasadnutí.
viac
16.10.2018
Vranov nad Topľou obhájil pozíciu najtransparentnejšieho mesta
Stovka najväčších slovenských samospráv je opäť o čosi otvorenejšia. Za dva roky sa dokázala v priemere zlepšiť o šesť percentuálnych bodov, vyplýva to z aktuálneho rebríčka transparentnosti miest, ktorý zostavila mimovládna organizácia Transparency Iternational Slovensko (TIS).
viac
06.05.2020
Trenčiansky samosprávny kraj zostáva najotvorenejšou slovenskou župou
V poradí piatemu vydaniu Rebríčka transparentnosti žúp, ktorý zverejňuje Transparency International Slovensko (TIS), kraľuje Trenčiansky samosprávny kraj. Pozíciu lídra sa župe podarilo obhájiť aj po viac ako dvoch rokoch.
viac
07.05.2020
Banskobystrický kraj poskočil v rebríčku transparentnosti o tri priečky
Druhou najotvorenejšou krajskou samosprávou na Slovensku sa stal Banskobystrický samosprávny kraj. Vyplýva to z hodnotenia Transparency International Slovensko. Kraju sa podarilo v porovnaní s predchádzajúcim hodnotením poskočiť o tri miesta vyššie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %