Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.09.2019 07:30

Samospráva Prievidze ako prvá na Slovensku ponúkne duálne vzdelávanie


Ilustračná snímka (tasr)


Prievidzská samospráva ponúkne ako prvá na Slovensku duálne vzdelávanie. Radnica plánuje zaviesť praktickú prípravu vybraných žiakov Obchodnej akadémie v Prievidzi na tamojšom mestskom úrade (MsÚ).


V tejto súvislosti podala žiadosť o overenie spôsobilosti poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.       

"Žiaci môžu získať odbornú prax v oblasti účtovníctva, personalistiky, všeobecnej administratívy, ale aj finančníctva a špeciálnej administratívy verejnej správy a samosprávy," konkretizoval Ďureje.       

Výhodou podľa neho je, že po absolvovaní duálneho vzdelávania by mali študenti obchodnej akadémie ovládať napríklad zostavenie finančného plánu a rozpočtu spoločnosti, správne vedenie účtovníctva a správu daní, ale aj praktické veci využiteľné v rôznych prierezových odvetviach, ako je príprava rokovaní a prezentácií, komunikácia s internými a externými partnermi a inštitúciami v štátnom i v cudzom jazyku.      

Študenti prvého a druhého ročníka zapojení do duálneho vzdelávania budú praktickej výučbe venovať jeden deň v týždni a študenti tretieho a štvrtého ročníka celé dva pracovné dni. Za vykonanú produktívnu prácu im bude prináležať aj odmena od zamestnávateľa.       

"Už niekoľko rokov spolupracujeme so strednými školami a radi dávame priestor na študentské stáže alebo absolventské praxe, ktoré majú pripraviť mladých ľudí na pracovný trh. Väčšinou však trvajú krátke časové obdobie, preto systematickú prípravu počas celého štúdia vidím ako priestor, keď si študenti môžu skutočne osvojiť praktické zručnosti a pracovné návyky, ktoré využijú po skončení štúdia v pracovnom živote," skonštatovala primátorka Katarína Macháčková. Je to podľa nej nesporná výhoda aj pre zamestnávateľov, ktorí si takto dokážu obrazne vychovať zamestnancov pre svoje potreby, o ktorých je už na súčasnom pracovnom trhu núdza.  

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2017
Na hornej Nitre vzniknú stovky nových pracovných miest
V pondelok 7. augusta 2017 bola slávnostným výkopom odštartovaná druhá fáza výstavby výrobného závodu spoločnosti Brose Prievidza. Po jej dokončení sa zvýši výrobná kapacita, no najmä pribudnú nové pracovné miesta. Spoločnosť plánuje zamestnať viac ako 400 ľudí a postupne tento počet zvyšovať.
viac
09.11.2018
Spoločnosť Brose Prievidza otvorila svoje dvere študentom stredných škôl
V rámci Európskeho týždňa odborných zručností sa v stredu 7. novembra 2018 uskutočnilo v Prievidzi v priestoroch spoločnosti Brose podujatie zamerané na podporu vysokoškolského technického vzdelávania.
viac
24.07.2020
Popularita duálneho vzdelávania rastie
Popularita duálneho vzdelávania rastie. Potvrdzujú to výsledky prieskumu, v ktorom spoločnosť Centire zistila, že viac ako 40 % žiakov deviatych ročníkov považuje systém duálneho vzdelávania za atraktívny. Prieskum bol realizovaný v júni 2020 formou online dotazníka na vzorke 3867 študentov.
viac
17.06.2022
Školáci z hornej Nitry sa môžu s duálnym vzdelávaním zoznámiť priamo vo výrobe
Žiaci druhého stupňa základných škôl (ZŠ) na hornej Nitre majú po novom možnosť zoznámiť sa so stredoškolským duálnym vzdelávaním priamo vo výrobnom procese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %