Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
27.01.2017 07:30

Samospráva ocenila Prievidzským anjelom 20 jednotlivcov a kolektívov


Prievidza má anjela aj vo svojom mestskom erbe.


Za šírenie dobrého mena Prievidze na Slovensku i v zahraničí, charitatívnu činnosť, úspechy v oblasti kultúry či športu ocenila samospráva mesta 20 jednotlivcov a kolektívov. Prievidzského anjela si laureáti alebo ich rodinní príslušníci prevzali vo štvrtok (26.1.) na galavečere Tváre mesta.


Prievidzským anjelom ocenila radnica Ruženu Beckovú za aktívnu občiansku angažovanosť a dlhoročné udržiavanie tradície židovstva v meste, basketbalistov BC Prievidza za šírenie dobrého mena mesta, zisk titulu majstra Slovenska a postup do druhej fázy FIBA Cup, občianske združenie Berkat za netradičný a nezištný prístup jeho členov k pomoci druhým, Black Band za šírenie dobrého mena mesta na Slovensku i v zahraničí v oblasti hudby. Simon Bolfa prevzal cenu za šírenie dobrého mena mesta úspechmi v súťažiach raketového modelárstva a najmä za trojnásobný zisk titulu majster sveta, Jozef Dadík za podiel na organizovaní športových podujatí v meste, Kvetoslava Ďurčová za aktívnu občiansku angažovanosť prostredníctvom kolektívu FanNecpaly.       

Za šírenie dobrého mena mesta najmä ziskom prvého miesta v celoslovenskej súťaži Maľba roka 2016 dostala anjela Kristína Bukovčáková, za úspechy v karate a zisk titulu majsterky sveta v kata má ocenenie Kristína Huová. Prievidzská samospráva ocenila i Charitu - dom sv. Vincenta, a to za rozvoj služieb pre ľudí bez domova v Prievidzi, Cheerleaders PD za šírenie dobrého mena mesta najmä ziskom titulu majsteriek Európy 2016, Ivana Chrenku za rozvoj basketbalu v Prievidzi, Amáliu Lomnickú za prípravu a realizáciu projektov pre seniorov, Juraja Mokrého za šírenie dobrého mena mesta pri práci volejbalového rozhodcu na Olympijských hrách v Riu de Janeiro. Hana Pauelová si prevzala anjela za šírenie dobrého mena mesta mnohými úspechmi v oblasti folklóru, tanca, ľudovej hudby, Kristína Podmanická za prácu so seniormi na úseku ľudovej tvorby, Vanda Rozenbergová za šírenie dobrého mena Prievidze prostredníctvom svojej literárnej tvorby, Spokojnosť - centrum sociálnych služieb za dlhodobú podporu obyvateľov sociálne vylúčených komunít, Martin Škvarenina za nezištnú pomoc chorému spolužiakovi Patrikovi Barancovi a Roman Turcel za zriadenie galérie Art Point a prípravu originálnych kultúrnych podujatí.       

"Veľmi im ďakujem za to, ja mám veľmi dlhú životnosť, teda budem mať 90 rokov tento rok a veľa som robila pre Prievidzu, hlavne pre školstvo. Ja som učila dlhé roky na večernej priemyslovke, (žiakom, pozn. red.) som niekedy aj rozprávala o holokauste, pretože myslím si, že je povinnosťou všetkých médií, aby nejako podčiarkovali hrozné udalosti, ktorým mladí neveria," reagovala na ocenenie Ružena Becková, ktorá prežila mladosť v pracovnom tábore v Novákoch, ako aj holokaust. Či pri nej stál vtedy anjel strážny, nevie. "Ja som v tom čase bola neveriaca, myslím si, že niekto stál, lebo som to prežila," podotkla.       

Ocenenie Prievidzský anjel rozdala samospráva Prievidze po prvý raz. "Zaviedli sme ho z toho dôvodu, aby sme sa poďakovali mnohým ľuďom, ktorí často svoj voľný čas obetujú práve preto, aby pomáhali iným, naozaj na sebe pracujú a môžu byť pre nás príkladom v rôznych oblastiach života. Či už je to vo forme občianskeho spolužitia, charitatívnej činnosti, ale aj športu alebo v oblasti kultúry," povedala primátorka Prievidze Katarína Macháčková. Podľa nej ide o vzácnych ľudí a často si v Prievidzi ani neuvedomujú, akých zaujímavých ľudí tam majú. "Takýmto spôsobom sme ich chceli aj trošku pripomenúť a hlavne sa im poďakovať. A tých mladých, ktorých sme ocenili, povzbudiť k tomu, aby boli príkladom a aby aj motivovali ostatných byť kvalitnými ľuďmi, akými sú títo ocenení," dodala.       

Podujatie Tváre mesta bolo spojené s druhým ročníkom Novoročného koncertu žiakov a pedagógov Základnej umeleckej školy Ladislava Stančeka v Prievidzi, okrem nich sa v programe predstavila i stála hosťujúca sólistka Štátnej opery v Banskej Bystrici Veronika Mihalková, na klavíri ju sprevádzal Peter Pažický.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2016
V mestskej časti Matejovce budú po prvý raz Scholtzove dni
Mesto Poprad sa po oživení mestských častí Spišská Sobota a Kvetnica rozhodlo priniesť kultúru aj do Matejoviec. Po prvý raz sa tu od piatka 9. septembra do nedele 11. septembra uskutočnia Scholtzove dni spojené so športovým podujatím.
viac
02.11.2016
Mesto bude udeľovať nové ocenenie - Prievidzského anjela
Osobnostiam či kolektívom, ktoré sa zaslúžili o rozvoj Prievidze, môže samospráva mesta po novom udeliť nové ocenenie. Názov novej ceny - Prievidzský anjel odkazuje na toho v erbe mesta.
viac
26.01.2017
Pre bežkárov je pripravená prvá Svrbická snežná stopa
Do kalendára turisticko-lyžiarskych podujatí na Slovensku sa v tomto roku zapíše 1. ročník Svrbickej snežnej stopy. Uskutoční sa v sobotu 28. januára v pohorí Považského Inovca.
viac
11.09.2020
Ocenenie Roma Spirit vstupuje do svojho 12. ročníka
Ocenenie Roma Spirit vstupuje do svojho 12. ročníka. Cieľom podujatia je podľa organizátorov vyzdvihnúť a oceniť výnimočné osobnosti a organizácie, ktoré sa aktívne podieľajú na zlepšení situácie rómskej menšiny a spolužitia Rómov a Nerómov na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %