Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.01.2019 09:45

Samospráva chce pokračovať v obnove miestneho pamätníka


Pamätník v Kľaku


Po čiastočnej obnove Pamätníka fašistami umučených občanov a partizánov nachádzajúceho sa v obci Kľak realizovanej v roku 2016, by chcela miestna samospráva pokračovať aj v jeho ďalšej obnove.


"Máme projekt na revitalizáciu pamätníka, ktorý sme už sčasti aj rekonštruovali. Potrebujeme ešte dokončiť oplotenie pamätníka a zrekonštruovať vonkajšie plochy," poznamenal starosta Ľuboš Haring s tým, že prostriedky na tento účel chcú žiadať z úradu vlády.       

Pri poslednej oprave pamätníka vymenili tabule, zreštaurovali reliéf pamätníka a sochu, kúpili nové stožiare na vlajky, pamätník očistili a impregnovali.       

Pamätník fašistami umučených občanov a partizánov od Jána Hučku pochádza z roku 1959. Dielo pripomína udalosti "Krvavej nedele" 21. januára 1945, keď bol Kľak za pomoc partizánskym skupinám pôsobiacich v pohorí Vtáčnika počas SNP úplne vypálený a zavraždených bolo 84 občanov. Za obeť padla aj vedľajšia obec Ostrý Grúň, aj tú nemecká jednotka Edelweiss vypálila a zavraždila 64 jej obyvateľov.       

Tieto udalosti si v obciach pripomínajú aj tento rok a to v nedeľu 20. januára. Ako vždy podujatie sa začne svätou omšou za obete vypálenia, pokračovať bude sprievodom od kultúrneho domu v Kľaku k pamätníku, kde budú nasledovať príhovory a kladenie vencov. Potom sa sprievod presunie do vedľajšej obce Ostrý Grúň.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2020
Obce pod Vtáčnikom si pripomenú najkrutejšie udalosti svojich dejín
Obce Kľak a Ostrý Grúň v okrese Žarnovica si pripomenú krvavé udalosti spred 75 rokov, keď boli za pomoc partizánskym skupinám pôsobiacim v pohorí Vtáčnika počas Slovenského národného povstania (SNP) vypálené a mnohí obyvatelia týchto dedín boli zavraždení.
viac
10.08.2020
V Židovskom suburbiu môžu návštevníci vidieť 110 ročný vynovený kotol
Približne 110 rokov starý kotol môžu vidieť návštevníci židovského suburbia v Bardejove. Občianskemu združeniu Vita in suburbium sa ho podarilo zrekonštruovať do podoby, aby ho mohli obdivovať návštevníci.
viac
16.01.2021
Obce Kľak a Ostrý Grúň si 76. výročie „krvavej nedele“ pripomenú len symbolicky
Spomienku na 148 obetí tragickej udalosti v Kľakovskej doline známej ako „krvavá nedeľa“ si v obciach Kľak a Ostrý Grúň pre pandémiu nového koronavírus uctia len symbolicky.
viac
09.11.2021
Mesto rekonštruuje pamätník v Sade SNP
Súsošie oslobodenia Žiliny v Sade Slovenského národného povstania (SNP) rekonštruuje mesto vďaka dotácii z Úradu vlády SR v hodnote 5700 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %