Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
31.05.2016 02:00

S mestami musia rásť aj regióny


Snímka zdroj: (ujszo.com).


Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.


"Mestá sú nepochybne významnými motormi rozvoja v Európe, veď produkujú až 85% HDP. Klasický príklad máme Bratislavu, ktorá stimuluje hospodársky rast krajiny a produkuje pracovné miesta pre celé Slovensko. V Bratislave na jednej strane zažívame prudký rozvoj, ktorý je síce pozitívny pre krajinu, no na druhej strane to vytvára stále nové a nové výzvy pre celý Bratislavský kraj. Župa musí plniť viaceré povinnosti plynúce z prudkého rozvoja a zabezpečiť služby pre celý kraj. Z toho dôvodu si myslím, že mestská agenda sa musí rozvíjať v partnerstve so všetkými relevantnými hráčmi," vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.      

Konferenciu organizovalo hlavné mesto Amsterdam v spolupráci s provinciou Severné Holandsko a Asociáciou holandských miest v rámci holandského predsedníctva v Rade EÚ. Fóra sa zúčastnili zástupcovia miestnych a regionálnych orgánov zo všetkých členských štátov, inštitúcií EÚ a zainteresovaných strán. Delegáti diskutovali o krokoch, ktoré treba podniknúť, aby bola mestská agenda lepšie zohľadnená pri tvorbe európskych politík, ako napríklad inteligentné, inovatívne mestá ale aj ekologický, inkluzívny a udržateľný rozvoj.      

Predseda BSK Pavol Frešo pozval delegátov na 7. Európsky samit regiónov a miest, ktorý kraj spolu s mestom Bratislava organizuje 8. a 9. júla v Bratislave.      

"Z Amsterdamu som si priniesol inšpiráciu pre samit. Práve v Bratislave budeme diskutovať o ďalšom rozvoji kohéznej politiky po roku 2020, jej revízii a hlavne jej zjednodušenia, aby obce a mestá mali možnosť efektívne čerpať prostriedky na dôležité projekty. Investovať a spájať je mottom samitu. Spolu musíme presadiť podporu pre investície do kvalitných projektov v rámci dopravnej, energetickej a inteligentnej infraštruktúry. Okrem toho zapájame do diskusie aj obyvateľov kraja, pretože práve na nich majú európske politiky najväčší vplyv," dodal na predseda BSK Pavol Frešo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2016
Na hranici s Rakúskom otvorila NDS nové informačno-predajné miesto
Národná diaľničná spoločnosť (NDS) otvorila dnes v Jarovciach, na hranici s Rakúskom, nové uvítacie informačno-predajné miesto (IPM) s najvyšším svetovým štandardom.
viac
28.01.2017
Európa pre slovenské mestá a regióny
Mestá a regióny Európsku úniu mimoriadne zaujímajú. Prečo? Lebo, ako sa hovorí, tím je taký silný ako jeho najslabší článok. Ak sa teda systematicky a rozumne sústreďuje pozornosť aj na tých slabších, posilní to aj celok.
viac
16.05.2017
Do múzeí v kraji vás odvezú mimoriadne bezplatné autobusy
Aj tento rok otvoria svoje brány múzeá a galérie počas podujatia Noc múzeí a galérií 2017, ktoré sa už po trinásty raz zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií.
viac
01.06.2019
Bratislava chce byť cyklomestom, privíta svetových expertov
V Bratislave sa v dňoch 3. - 4. júna 2019 uskutoční podujatie Cyklomestá 2019, konferencia o mobilite a kvalite života v mestách a obciach. Ponúkne odpovede na otázky prečo, a najmä ako prostredníctvom udržateľnej mobility zlepšiť život v slovenských mestách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %