Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
03.05.2019 02:50

Ružinov bude mať nové pravidlá pre prijímanie detí do škôlok


Ilustračná snímka (tasr)


Prijímanie detí do materských škôl v bratislavskom Ružinove má mať nové transparentné, zrozumiteľné a sprehľadnené pravidlá. Zabezpečiť to má všeobecne záväzné nariadenie, ktoré schválili ružinovskí poslanci na rokovaní miestneho zastupiteľstva.


Nové pravidlá s bodovacím systémom prijímania detí však majú pre riaditeľky jednotlivých škôlok odporúčací, nie povinný charakter. Pre aktuálne platnú legislatívu je totiž podľa starostu Martina Chrena v tomto smere "pomerne komplikovaná situácia". Zákony pri škôlkach napríklad zakazujú rajonizáciu, t. j., že do ružinovských materských škôl budú prijímané iba miestne deti.       

Druhým problémom podľa neho je, že zákon a aj metodický pokyn rezortu školstva hovorí, že nie je právne možné nariadiť povinné kritériá riaditeľkám, ktoré by museli rešpektovať. Starosta tiež poukazuje na to, že zákon zároveň zakazuje mať jednotný formulár prihlášky, ktorý by mestská časť používala na prihlásenie do škôlok.       

"Preto sme išli jednou možnou cestou a to sú odporúčané kritériá pre riaditeľov, ktorí ale budú mať povinnosť zoznamy prijatých detí v anonymizovanej podobe zverejňovať. A týmto to bude aj verejnosťou kontrolovateľné, že či naozaj nejde o nejakú protekciu," uviedol pre TASR Chren.       

Hoci rozhodovanie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa do materskej školy je výhradnou kompetenciou riaditeľov a nič im nemôže nariadiť ani mestská časť či starosta, Chren verí, že riaditelia budú odporúčané kritériá dodržiavať. "Veríme, že k nim budú pristupovať, nazvime to tak, ako sa kedysi pristupovalo k dobrovoľnej účasti na prvomájových sprievodoch. Že síce bola dobrovoľná, ale každý sa tým odporúčaním riadil," poznamenal šéf ružinovskej samosprávy.       

Nové pravidlá tak majú do celého procesu "vniesť svetlo", keďže súčasný systém prijímania považujú mnohí za značne nezrozumiteľný. Rodičia by tak po novom mali presne vedieť, na základe čoho sa rozhoduje o prijímaní dieťaťa. Nový systém zohľadňuje viacero faktorov, ktoré majú pomôcť zamestnaným rodičom, ale aj tým, ktorí sú v komplikovanejšej životnej situácii. Pravidlá obsahujú odporúčaný bodovací systém, na základe ktorého sa ohodnotia všetky prihlášky a zostaví sa poradie.       

"Základným kritériom je vek, teda čím staršie dieťa, tým má viac bodov a väčšiu šancu dostať sa do škôlky. Takisto zohľadňujeme blízkosť bydliska a rôzne sociálne faktory. Body dávame aj za trvalý pobyt a extra body, aj keď niekto býva v pešej dostupnosti škôlky, pretože chceme byť aj ekologickí," priblížil starosta.       

Šancu dostať sa do škôlky majú tiež neružinovské deti, ak to kapacity materských škôl dovoľujú. Takýchto detí je okolo 15 percent. "Tento systém ich nediskriminuje. Ale uprednostňuje tých, ktorí bývajú bližšie k danej materskej škole, čo je aj ekologické rozhodnutie, nielen rozhodnutie z hľadiska nejakého patriotizmu," dodal Chren.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2017
Karlova Ves bude poskytovať dotácie podľa nových pravidiel
Firmy, združenia, spolky, organizácie a rovnako tak podnikatelia so sídlom alebo sférou činnosti na území bratislavskej Karlovej Vsi budú môcť i v tomto roku požiadať mestskú časť o dotáciu, určenú pre verejnoprospešné služby a účely, podporu podnikania a zamestnanosti.
viac
10.08.2019
V Ružinove pribudne od septembra nová škôlka
V bratislavskom Ružinove pribudne od septembra nová materská škola na Borodáčovej ulici. Rozhodli o tom tento týždeň ružinovskí miestni poslanci schválením všeobecne záväzného nariadenia ako posledný krok pre jej oficiálne zriadenie. Nová škôlka s dvoma triedami bude mať kapacitu 44 detí.
viac
14.04.2022
Ružinov plánuje tento rok otvoriť tri nové škôlky
Bratislavský Ružinov plánuje tento rok otvoriť tri nové materské školy (MŠ), dve z nich by mali vzniknúť v developerských projektoch.
viac
24.11.2023
Bratislava: Nájom bytov vo vlastníctve mesta bude mať nové pravidlá
Nájom bytov vo vlastníctve hlavného mesta bude mať v budúcnosti nové pravidlá. Vyplýva to z nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré vo štvrtok schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. septembra 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %