Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.11.2016 07:00

Ruky preč od starých chladničiek!


Snímka zdroj: (ed).


V roku 1930 objavili vedci netoxický a nehorľavý freón, pre ktorý našiel priemysel široké využitie – od výroby riedidiel a čistiacich prostriedkov, či prísad do automobilovej klimatizácie až po výrobu chladničiek, kde sa používal ako chladiaci a izolačný plyn.


Vtedy ešte nikto netušil o skrytých hrozbách tohto zázračného plynu. Až v roku 1973 vedci zistili, že freón je nebezpečný a škodlivý prírode a teda aj nášmu zdraviu. Preto po roku 1996 sa prestal ako chladivo v spotrebičoch používať.

Nerozoberajte staré chladničky! Ohrozujete svoje zdravie!

Chladničky a mrazničky obsahujú veľa železa či kompresor a lákajú tak domácich kutilov, aby z nich vyrobili niečo iné. Pri takomto neodbornom rozoberaní sú však poškodené práve časti obsahujúce freón, ktoré závažným spôsobom poškodzujú ozónovú vrstvu, ktorá nás chráni pred škodlivým UV žiarením. Znižovanie koncentrácie ozónu vedie k nárastu rôznych ochorení akými sú rakovina kože či šedý očný zákal, ktorý spôsobuje slepotu.

Na zosilnené UV žiarenie je tiež veľmi citlivý fytoplanktón - mikroskopické rastliny žijúce v jazerách a oceánoch, ktoré sú v týchto vodách základom potravinového reťazca. Ak tieto mikroorganizmy zmiznú, potravinová pyramída sa môže zrútiť. Fytoplanktón takisto absorbuje polovicu oxidu uhličitého, ktorý vzniká našou činnosťou. Ak začne fytoplanktón odumierať, otepľovanie Zeme sa urýchli. Podľa prepočtov, únik freónov len z jedinej chladničky spôsobí v ovzduší také škody, ako 4 tony CO2, ktoré vypustí do ovzdušia auto, keď prejde 20 000 kilometrov.

Aj vaša stará chladnička môže teda ohroziť naše zdravie! Aby k tomu nedošlo, musí byť odborne a bezpečne zlikvidovaná. Nesmie sa predtým amatérsky rozoberať na súčiastky a treba ju kompletnú odovzdať do zberu – prostredníctvom predajní, zberných dvorov či pri zberových akciách v obciach a mestách. Len odtiaľ sa môžu dostať na ekologickú recykláciu, ktorá zabráni úniku freónov do ovzdušia, alebo oleja z kompresora do pôdy.

Vďaka výrobcom sa kvalita zberu chladničiek a mrazničiek na Slovensku zvyšuje

Za zber a spracovanie elektroodpadu sú na Slovensku ako aj v celej EÚ zodpovední výhradne výrobcovia a dovozcovia elektrozariadení. Túto úlohu zabezpečujú prostredníctvom svojich organizácií zodpovednosti.

Takou je aj združenie ENVIDOM, ktoré sa špecializuje práve na staré chladničky a mrazničky a organizuje zber a recykláciu takmer 90% všetkých chladničiek a mrazničiek, ktoré vyraďujú slovenské domácnosti. Takmer dve tretiny z nich sú pritom vyrobené pred rokom 1996, a teda obsahujú freóny. ENVIDOM zabezpečuje a financuje ich  prepravu a následné spracovanie v špeciálnej spracovateľskej linke, ktorá náročným technologickým procesom zrecykluje spotrebiče tak, aby z nich freóny neunikli do vzduchu. V spolupráci so spotrebiteľmi, samosprávami, zberovkami, zbernými dvormi a predajňami sa tak zodpovedne stará o ich ekologickú likvidáciu a prispieva tak k ochrane životného prostredia a nášho zdravia.

 

Autor: (ed)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Za 11 rokov vyše 930 tisíc zrecyklovaných chladničiek a mrazničiek!
Elektrospotrebiče sú našimi každodennými pomocníkmi. Pri kúpe nových venujeme pozornosť ich kvalite  a výhodnej cene. Mali by sme však automaticky myslieť aj na to, ako správne naložiť s tými, čo nám už doslúžili.
viac
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
26.01.2017
Vďaka recyklačným poplatkom sa môžeme elektroodpadu zbaviť ekologicky
Mnohí z nás využívame novoročné výpredaje na nákup nových spotrebičov a potrebujeme sa zbaviť tých starých. Z dôvodu ochrany životného prostredia sa elektroodpad nesmie vyhadzovať do bežného komunálneho odpadu, ale je potrebné odovzdať ho do zberu.
viac
18.11.2020
Zbaviť sa starých chladničiek i práčok bude od decembra jednoduchšie
Banskobystričania budú môcť od decembra využiť novú službu v oblasti ekologického nakladania s elektroodpadom, ktorú im ponúka mesto spoločne so Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu – Envidom - priamo z adresy bydliska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %