Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
22.02.2018 12:27

Rožňavská nemocnica dostala pre novorodencov monitory dychu


Ilustračná snímka


Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Rožňava dostalo v stredu od Nadácie Križovatka osem monitorov dychu pre novorodencov BabySense. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).


"Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s dýchaním. Ak nastane jeho zlyhanie, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom. V takom prípade vie personál okamžite zareagovať a negatívne dôsledky pre dieťatko minimalizovať, prípadne úplne vylúčiť," uviedol riaditeľ spomínanej nemocnice Dušan Suchý.       

Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetľuje, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.     

"Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa," podotýka Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.       

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa.      

„Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu - infekčné choroby, horúčky či zvracanie - a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ dodala Tomasch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2020
V žilinskej nemocnici majú nových strážcov života
Nadácia Križovatka darovala novorodeneckému oddeleniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline ďalších 13 kusov nových monitorov dychu BabySense v hodnote 1040 eur a tiež 60 balení plienok.
viac
26.06.2020
Staré monitory dychu nahradili bezpečnejší strážcovia
Novorodenecké oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina získalo prostredníctvom dlhoročného partnera, Nadácie Križovatka, dar v podobe 14 najnovších monitorov dychu a 208 balení plienok.
viac
16.02.2022
Novorodencov v FNsP Žilina strážia nové monitory dychu
Oddelenie neonatológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline dostalo 20 nových monitorov dychu v celkovej hodnote 1 600 eur.
viac
12.11.2022
Komárňanská nemocnica dostala pre svojich najmenších pacientov monitory dychu
Nemocnica AGEL Komárno dostala krásny darček pre najmenších. Na oddelení neonatológie slúžia novo narodeným bábätkám nové monitory dychu, ktoré nemocnica dostala od Nadácie Križovatka. Tie pomôžu zachraňovať životy bábätiek proti syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktorý je strašiakom mnohých rodičov,
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %