Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.04.2018 10:13

Rímske lapidárium v komárňanskej pevnosti je magnetom pre návštevníkov


Lapidárium Podunajského múzea v Komárne. Snímka: Ladislav Szabó, AFIAP


Komárno navštevuje čoraz viac turistov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia, najmä z Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska, Nemecka a ďalších štátov.


Prichádzajú nielen za liečivými prameňmi termálnych kúpalísk v Komárne či neďalekých Patinciach, ale zaujímajú sa aj o miestne pamiatky - najmä národnú kultúrnu pamiatku Starú a Novú pevnosť.

Veľa zaujímavostí ponúkajú návštevníkom aj expozície Podunajského múzea v Komárne, ktoré sídli v piatich historických budovách nielen v Komárne, ale aj v Martovciach. V tejto obci, ležiacej na sútoku Nitry a Žitavy a vzdialenej 18 kilometrov od Komárna, sa nachádza expozícia ľudovej architektúry a bývania.

Keď sprevádzam turistov a návštevníkov po meste, každého, kto o to prejaví záujem (a tých je naozaj veľa) zavediem do obnovenej najväčšej VI. bašty v Komárne. Ide o fortifikačnú stavbu z 19. storočia, v ktorej prednom južnom rondeli je od roku 1993 stála expozícia Rímske lapidárium Podunajského múzea v Komárne, za ktorého realizáciu a pamiatkovú obnovu VI. bašty v roku 1994 mesto dostalo prestížne medzinárodné ocenenie Europa Nostra.

Ako nás informoval Ing. Jozef Csütörtöky, CSc., riaditeľ Podunajského múzea, expozícia je zostavená v chronologickom slede (II. - IV. stor. n. l.). Rímske náhrobné kamene alebo ich fragmenty, oltárne kamene a sarkofágy či portréty sú vystavené na ploche 358 m². Exponáty pochádzajú z rímskych hraničných opevnení Brigetio a Celemantia vybudovaných oproti sebe neďaleko Komárna na oboch brehoch Dunaja, ale aj z ďalších pamiatok na pobyt Rimanov na Slovensku. Medzi najzaujímavejšie exponáty lapidária patrí torzo reliéfu s mytologickým motívom Faidrina láska k Hyppolitovi. Tieto kamene boli pri príprave novej expozície opäť spojené po 1500 rokoch. Ďalej je to Endymiona - symbol večnej mladosti, portrét cisára Commoda, oltár zasvätený Jupiterovi, no aj nápis rímskych vojakov z r. 179/180 na skale v Trenčíne, ktorý tu zanechali po svojom víťazstve v Laugaríciu. Z ďalších je to napr. reliéfna doska s Daidalom a Ikarom z Gerullaty neďaleko Bratislavy či rímsky míľnik z obcí Virt - Radvaň nad Dunajom a mnohé ďalšie.

Od roku 2002 ponúka múzeum návštevníkom bohato ilustrovanú viacjazyčnú publikáciu, ktorá je sprievodcom celou expozíciou s priliehavým názvom „Tu hovoria kamene“. A kto ich pozorne počúva, zistí, že umelecká tvorba a myslenie ľudí spred takmer dvetisíc rokov má čo povedať aj dnešnému človeku. Autormi publikácie sú Friderika Harl z Viedne a Barnabás Lőrincz z Budapešti.

 Obecné noviny č. 13-14/2018

 

 

 

 

 

Autor: Štefan BENDE


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
03.10.2019
Remeselnícke trhy pri múroch Komárňanskej pevnosti
Oblastná organizácia cestovného ruchu Podunajsko organizuje 5. októbra (v sobotu) ďalšie Remeselnícke trhy, tentokrát na parkovisku pred Komárňanskou pevnosťou na Hradnej ulici. Turistická organizácia pripravuje toto podujatie už po 3. krát v tomto roku.
viac
02.07.2020
Pre juh Slovenska sú typické termálne pramene i prírodné krásy
Juh Slovenska zďaleka nemusí byť len nudná rovina. Patria k nemu termálne pramene a obľúbené termálne kúpaliská, ale tiež množstvo prírodných zaujímavostí. Na východ od Komárna sa krajina začína mierne vlniť, aby sa v okolí Štúrova premenila na hornatú.
viac
13.04.2023
Netradičná súťaž pripomenie starobylé jedlá i historické boje
Priblížiť revolučné boje v rokoch 1848 a 1849 a prezentovať gastronómiu tohto obdobia je cieľom súťaže Komárňanské vojenské hostiny. Nezisková organizácia Pro Castello Comaromiensi ju organizuje 1. mája v Starej pevnosti v Komárne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %