Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.11.2016 09:20

Rimavská Sobota by mala zabezpečovať vývoz odpadu aj z ďalších okolitých obcí


Snímka zdroj: (gemerland.sk).


Rozšírenie vývozu tuhého komunálneho odpadu (TKO) a zmena spôsobu jeho likvidácie patria medzi aktuálne zámery samosprávy Rimavskej Soboty na ďalšie obdobie.


V súčasnosti mesto zabezpečuje zber a vývoz TKO na svojom území prostredníctvom vlastnej rozpočtovej organizácie Technické služby mesta (TSM) Rimavská Sobota. Tie odpad vyvážajú okrem okresného sídla aj z ďalších troch dedín a od januára by mohli pribudnúť ďalšie.      

„Som dohodnutý s viacerými starostami, rozširujeme zber a vývoz TKO. Len máme jeden menší problém – uskladňovanie. Poltárska skládka, kam odpad vyvážame, sa postupne zapĺňa. Rokoval som však s istou firmou, ktorá u nás plánuje vybudovať pyrolýzu,“ uviedol primátor Jozef Šimko. Na túto formu likvidácie TKO by podľa neho mohli prejsť približne o dva roky, pričom príslušná prevádzka by mala vzniknúť niekde v extraviláne mesta. „Do mesta to nepustím, i keď ide o bezkomínový efekt,“ dodal.      

Rimavskosobotské TSM zbierajú a vyvážajú TKO v meste od 1. júla 2012, kedy túto činnosť prebrali od spoločnosti Brantner Gemer, čo podľa primátora prinieslo pre mesto výraznú úsporu financií. Okrem samotného okresného sídla zabezpečujú zber a vývoz aj v obciach Ožďany, Rimavské Janovce a Jesenské. Naopak, prednedávnom prestali vyvážať odpad z Veľkého Blhu. „Prehrali sme súťaž. Spoločnosť Brantner totiž dala o pár centov nižšiu sumu za vývoz,“ vysvetlil dôvod Šimko.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Za štyri roky R. Sobota ušetrila na vývoze odpadu 1,5 milióna eur
Viac ako 1,5 milióna eur ušetrilo mesto Rimavská Sobota a jeho obyvatelia vďaka zberu a vývozu tuhého komunálneho odpadu (TKO) vlastnými silami.
viac
04.03.2020
Rimavskosobotskí poslanci schválili rozpočet, primátor ho nepodpíše
S celkovými príjmami tesne nad 20 miliónov eur a prebytkom takmer 15.000 eur ráta tohtoročný rozpočet Rimavskej Soboty, ktorý poslanci schválili na svojom utorkovom (3. 3.) zasadnutí. Primátor Jozef Šimko však hneď na rokovaní avizoval, že ho nepodpíše.
viac
20.05.2020
Na zimnom štadióne má pribudnúť viac ako 2000 sedadiel
Viac než 2000 sedadiel plánuje osadiť v priestoroch zimného štadióna samospráva Rimavskej Soboty v rámci aktuálnej rekonštrukcie. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Jozef Šimko.
viac
14.08.2021
Samosprávam klesá odpad s automatizovaným množstvovým zberom
Slovenským skládkam sa darí napriek zvyšovaniu poplatkov. V roku 2020 išlo na skládky 48,4 % komunálneho odpadu. Jednou z príčin je stále triedenie odpadu. Mestá a obce hľadajú riešenia ako eliminovať množstvo odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %