Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.05.2019 04:50

Richard Rybníček bude kandidovať na prezidenta Únie miest Slovenska


Primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. Snímka zdroj: (tasr)


Primátor Trenčína Richard Rybníček sa bude na júnovom sneme v Bratislave uchádzať o post prezidenta Únie miest Slovenska (ÚMS). Podľa vlastných slov má podporu všetkých primátorov krajských miest. Na podporu kandidatúry lobuje aj medzi primátormi ostatných miest.


„Som rád, že sa mi podarilo presvedčiť minimálne primátorov krajských miest, ale budem robiť všetko pre to, aby som presvedčil aj súčasných členov únie a iných primátorov miest na Slovensku. Sú to práve mestá, ako prirodzené centrá rozvoja, ktoré môžu pripraviť dokument dokončenia reformy verejnej správy. Chceme byť v budúcom roku dobrým partnerom pre rokovanie vlády, kde by sme chceli časť tohto dokumentu zapracovať do programového vyhlásenia vlády,“ skonštatoval Rybníček.       

Ako dodal, Bratislava, Trnava a Prešov sú členmi Únie miest Slovenska, na stretnutí primátorov krajských miest v Košiciach deklarovali podľa neho vstup do ÚMS aj Žilina, Banská Bystrica, Košice a Nitra. Vystúpenie Trenčína zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vstup do ÚMS schválili v stredu (29. 5.) poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva. Podľa Rybníčka k 1. júnu vystúpi zo ZMOS aj Trnava, ostatné krajské mestá zostávajú členmi oboch stavovských organizácií.       

Rybníčkovou prioritou v ÚMS bude podľa vlastných slov príprava zásadného dokumentu reformy verejnej správy nielen v rámci komunálu, ale v rámci štátu. „Súčasťou toho dokumentu by mali byť aj zmena územnosprávneho členenia, zmena volebného systému, návrh zmeny financovania samospráv, návrh zmeny fungovania štátnej správy, počty ministerstiev. Budeme musieť veľmi rýchlo začať poskytovať špičkový servis mestám k súčasnej legislatíve,“ zdôraznil trenčiansky primátor s tým, že na čele špecializovanej profesijnej skupiny by mal stáť Viktor Nižňanský.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2016
Hlavnou prioritou ÚMS je posilňovanie pozície miest ako centier regiónov
V piatok, 3. júna 2016, sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave konal XXVII. snem Únie miest Slovenska. Zúčastnilo sa ho 22 primátorov z členských miest.
viac
24.03.2020
Mestá pomáhajú riešiť dôsledky koronakrízy
Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček požiadal ministra vnútra, aby zvážil možnosť prizvať zástupcov stavovskej organizácie miest do Ústredného krízového štábu, keďže prijímané opatrenia majú zásadný vplyv na život obyvateľov, ale aj na povinnosti a činnosť samosprávy.
viac
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
05.01.2021
Otváranie škôl je momentálne mimoriadne rizikové
Únia miest Slovenska, a jej členské mestá, včera absolvovali online stretnutie spoločne s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom k aktuálnym otázkam súvisiacim s testovaním žiakov a otváraním škôl v januári 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %