Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.02.2017 08:03

Riaditelia KOCR: Zrušenie KOCR ohrozí turizmus


Stretnutie výkonných riaditeľov krajských organizácií cestovného ruchu.


Schôdza NR SR, ktorá sa konala 2. februára mala v programe aj novelu zákona 91/2010 Z. z., ktorý upravuje fungovanie krajských organizácií cestovného ruchu na Slovensku.


Novela ich chce zrušiť, čo by podľa všetkých výkonných riaditeľov KOCR , narušilo kontinuitu turistických ponúk regiónu a jednotlivé obce či mestá, by si tak namiesto spolupráce konkurovali. Novelu posunuli na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

 „Poslaním krajských organizácií cestovného ruchu je prezentovať svoj kraj doma aj v zahraničí. Každá teda predstavuje a spoluvytvára ponuku regiónu. A to nielen zahraničným turistom, ale aj tým domácim. Pretože ak všetky subjekty v regióne konajú spoločne a v priateľskej atmosfére ponúknu obyvateľom to najlepšie, tak tú ponuku každý rád využije. Ľudia teda ostanú v prostredí, ktoré poznajú, takpovediac doma, a podporia miestnych a lokálnych podnikateľov. Pomôžu teda svojmu vlastnému okoliu k rozvoju a rozšíreniu či obohateniu ponuky. Pretože krajské organizácie cestovného ruchu spoluvytvárajú produkty na základe konsenzu ponuky kraja a dopytu jeho obyvateľov. Keď nám naši členovia povedia, čo by ich návštevníci ešte privítali, urobíme všetko pre to, aby sme to spoločnými silami ponúkli,“ predstavil poslanie krajských organizácií cestovného ruchu  hostiteľ dnešného stretnutia výkonný riaditeľ KOCR Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

Novela pochádza z dielne poslancov NR SR M. Laurenčíka, R. Kaščákovej a M. Ivana. Ich návrh novely spočíva v zrušení krajských organizácií cestovného ruchu a presunu štátnej pomoci priamo oblastným organizáciám cestovného ruchu. Tie združujú obce a podnikateľské subjekty v mikroregiónoch. Práve krajské organizácie cestovného ruchu spolupracujú a spolu s oblastnými organizáciami rozvíjajú ponuku cestovného ruchu. Jednotliví členovia oblastných organizácií cestovného ruchu a samotné oblastné organizácie si tak nekonkurujú, ale vytvárajú spoločnú ponuku pre návštevníkov aj obyvateľov kraja. Vďaka zastrešujúcej funkcii krajských organizácií cestovného ruchu sa aktivity rozdeľujú priamo do regiónov a necentralizujú sa. Krajské organizácie cestovného ruchu si plnia aj povinnosti prezentácie oblastných organizácií, pretože tie sú súčasťou prezentácií kraja na veľtrhoch či v spoločných prezentačných materiáloch. Poslanecký návrh novely však túto zastrešujúcu spoluprácu ohrozí. „Zrušením krajských organizácií tak hrozí, že sa marketing destinácií oblastných organizácií cestovného ruchu rozdrobí a stane sa neefektívnym a nekoordinovaným procesom...

Viac v Obecných novinách č. 7-8/2017 na str. 19.

 

 

Autor: (beň, ig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Zástupcovia kúpeľov krajín V4 sa stretli v Poľsku
S finančnou podporou Malého grantu Vyšehradského fondu sa v termíne 9. - 12. 10. 2016 konala študijná návšteva poľského kúpeľného mesta Busko-Zdrój. Na návštevu boli pozvaní zástupcovia kúpeľov, miestnych i regionálnych samospráv a zástupcovia kúpeľného a zdravotného turizmu vyšehradských krajín.
viac
06.02.2017
Zrušenie krajských organizácií cestovného ruchu ohrozí turizmus
Schôdza NR SR mala v programe aj novelu zákona 91/2010 Z. z., ktorý upravuje fungovanie krajských organizácií cestovného ruchu na Slovensku.
viac
15.06.2020
STU chce od septembra otvoriť prvú univerzitnú materskú školu
Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave plánuje od septembra otvoriť prvú univerzitnú materskú školu na Slovensku s názvom Stubáčik.
viac
05.11.2021
Ministerstvo kultúry yhlásilo výberové konanie na šéfa Lúčnice
Ministerstvo kultúry (MK) SR hľadá nového generálneho riaditeľa alebo riaditeľku umeleckého súboru Lúčnica – štátnej príspevkovej organizácie rezortu. "Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 6. decembra," informuje MK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %