Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
05.07.2017 11:32

Rezort vnútra chystá opatrenia na systematický boj proti extrémizmu


Ilustračná snímka: (int).


Ministerstvo vnútra (MV) SR plánuje do roku 2023 znížiť negatívne vplyvy radikalizovaných a extrémistických skupín v spoločnosti. Rovnako mieni znížiť počet zistených priestupkov a trestných činov súvisiacich s radikalizmom a extrémizmom. To by chcelo stihnúť do roku 2021.


Dosiahnuť to plánuje pripravovanými opatreniami na systematickú podporu v boji proti prejavom extrémizmu a šíreniu propagandy na Slovensku. Malo by na ne ísť osem miliónov eur z eurofondov cez operačný program Efektívna verejná správa, ktorého je MV SR riadiacim orgánom. Vyplýva to z reformného zámeru, ktorý ministerstvo zverejnilo na svojom webe.      

"Extrémizmus a šírenie propagandy je závažný sociálno-patologický spoločenský fenomén, ktorý je svojím rozsahom ako aj intenzitou na vzostupe, pričom dopady týchto prejavov sú spôsobilé vážne ohroziť vnútornú bezpečnosť štátu," zdôrazňuje ministerstvo.      

Bezpečnostný manažment v oblasti riešenia hrozieb prejavov extrémizmu a šírenia propagandy je dnes podľa rezortu na nedostatočnej úrovni. Dodáva, že v súčasnosti nie sú určené jednotné a jednoznačné postupy v oblasti identifikácie a potlačovania prejavov extrémizmu, terorizmu a šírenia propagandy.      

Ministerstvo hovorí o potrebe vypracovať jednotné postupy a návrhy nástrojov pre riešenie a potláčanie negatívnych prejavov v spoločnosti pre danú oblasť problematiky. Poukazuje tiež na dôležitosť odborne vzdelaných špecializovaných pracovníkov všetkých segmentov verejnej správy. "Sú relevantným predpokladom pre elimináciu extrémizmu a šírenia propagandy," vysvetľuje ministerstvo.      

Za peniaze z eurofondov by sa mal zanalyzovať stav a nové trendy extrémizmu, terorizmu a šírenia propagandy na Slovensku. Ďalej by sa mali budovať kapacity verejnej správy v oblasti eliminácie prejavov extrémizmu, terorizmu a podmienok pre šírenie propagandy. Tiež by sa mala budovať spolupráca medzi všetkými relevantnými aktérmi vrátane výskumného, mimovládneho štátneho a samosprávneho sektora.      

Mal by tiež byť jednotný systém vzdelávania v oblasti posudzovania a prevencie prejavov extrémizmu, terorizmu a šírenia propagandy. Podľa zámeru ministerstva by sa ďalej mali aktualizovať zákony, mali by sa vzdelávať policajti aj verejnosť a zraniteľné skupiny. Rovnako by sa malo zvyšovať právne povedomie o činoch súvisiacich s extrémizmom, terorizmom a šírením propagandy.      

Zmeny by mali prísť aj v elektronickej oblasti. Mali by sa napríklad zbierať údaje zo sociálnych sietí, či identifikovať osoby prezentujúce sa príslušnosťou ku extrémistickým hnutiam a skupinám. Vyvinuté elektronické nástroje by mala používať polícia. Ministerstvo tiež poukazuje na E-learning ako na jednu z foriem šírenia osvety pred extrémizmom.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2017
Projekty pre marginalizované rómske komunity zaznamenali pokrok
Odbor inklúzie marginalizovaných rómskych komunít v rámci sekcie európskych programov Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) zodpovedá za časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ).
viac
20.07.2017
Univerzity dostanú financie na vzdelávanie odborníkov na eurofondy
Na jeseň sa na desiatich slovenských univerzitách rozbehnú nové predmety, ktoré pripravia mladých na prácu s eurofondmi.
viac
10.11.2021
RÚVZ BB sa zapája do Európskeho týždňa boja proti drogám
V roku 1998 v Grécku Európska komisia prvýkrát vyhlásila Európsky týždeň boja proti drogám, ktorý si každoročne pripomínajú všetky členské štáty EÚ. Aj preto sa vždy 3. novembrový týždeň nesie v duchu boja proti drogám.
viac
18.11.2021
ŽSK pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania
Žilinská župa pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania, podala ďalšie štyri projekty v hodnote 9,9 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %