Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.02.2019 02:25

Rezort školstva zvýšil počet prvákov v Prešovskom kraji


Ilustračná snímka: (tasr).


Rezort školstva určil definitívne počty žiakov prvých ročníkov pre všetky stredné školy v Prešovskom kraji na budúci školský rok.


Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová, ministerstvo školstva vlani vyhláškou určilo, že na prerozdelenie je k dispozícii 6316 miest, napokon ich zvýšil o viac ako 200. Zmeny krajská samospráva akceptuje, no upozorňuje na úskalia prijatých úprav.

"Zo strany PSK sme urobili všetko preto, aby sme zreálnili počty žiakov na stredných školách v kraji. Máme na zreteli najmä potreby trhu práce, demografický vývoj, využitie kapacity škôl aj fakt, že hospodárime s verejnými financiami a nemôžeme na stredných školách vytvárať 'hluché miesta', ktoré nebudú obsadené," uviedol vedúci odboru školstva, mládeže a telesnej výchovy PSK Ján Furman a dodal, že rozhodnutie ministerstva nijako neovplyvní proces optimalizácie siete stredných škôl v kraji, ktorú samospráva finalizuje.

Zvýšenie počtu žiakov prvých ročníkov pre nasledujúci školský rok zo 6316 na 6518 miest prišlo po januárových rokovaniach medzi rezortom a zriaďovateľmi vrátane PSK. Niektoré zmeny nastali na základe požiadaviek zamestnávateľov, verejného záujmu zo strany miest a obcí či zástupcov stavovských organizácií, ktorí sa mohli odvolať na ministerstvo do konca minulého roka.

"Priznávame, že v niektorých prípadoch sme mierne rozčarovaní a nečakali sme až také ústupky, rozhodnutie rezortu však musíme akceptovať. Je teraz hlavne na manažmentoch škôl, aby naplnili počty, ktoré sú pre budúci školský rok nastavené. Tento faktor sa bude týkať všetkých typov škôl – súkromných, cirkevných i verejných," povedal Furman.

Ministerstvo zvýšilo počty žiakov u 14 škôl v kraji a u štyroch urobilo len mierne úpravy v prerozdelení žiakov v jednotlivých odboroch. S výnimkou jedného gymnázia sa zmeny týkajú takmer výlučne stredných odborných škôl. Rozhodnutie najvýraznejšie pocítia školy v Bardejove - súkromné gymnázium, ktorému ministerstvo pridelilo 28 miest, dve spojené školy a súkromná stredná odborná škola, kde môžu otvoriť pôvodne nezaradené odbory. Obdobná situácia je aj na súkromných školách v Prešove a Giraltovciach. S vyššími počtami môžu rátať aj dve stredné zdravotnícke školy v Prešove a ďalšie dve v Humennom a vo Svidníku.

"V tomto prípade ide prioritne o požiadavku rezortu zdravotníctva, preto v odbore praktická sestra u štyroch škôl v kraji došlo k zvýšeniu o 30 miest. Je to prijateľné, ak sa skutočne tieto miesta aj obsadia. My však máme opačné skúsenosti. Za posledné štyri roky neboli schopné stredné zdravotnícke školy naplniť počty žiakov nielen tak, ako si samy navrhli, ale ani tak, ako im boli schválené všeobecno-záväznými nariadeniami PSK," dodal Furman.

V zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja je 75 stredných škôl. PSK pritom rozhoduje o počtoch žiakov aj na súkromných a cirkevných školách, ktorých je v kraji 34.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2019
Samosprávne kraje žiadajú novelu vyhlášky o určovaní počtov stredoškolákov
Zástupcovia odborov školstva ôsmich samosprávnych krajov Slovenska žiadajú ministerstvo školstva o novelizáciu vyhlášky o určovaní počtu žiakov prvých ročníkov na stredných školách.
viac
24.06.2020
Krajskí poslanci schválili zlúčenie škôl vo viacerých mestách
Prešovskí krajskí poslanci v pondelok (22. 6.) schválili zlúčenie stredných škôl v Medzilaborciach, Stropkove, Prešove a v Levoči. Dôvodmi sú pokles počtu žiakov základných škôl, ako aj potreby pracovného trhu. K zmenám by malo dôjsť od septembra budúceho roka.
viac
17.06.2021
Prešovský kraj hľadá Naj online učiteľov stredných škôl
Prešovský samosprávny kraj vyhlasuje anketu Naj online učiteľ PSK za školský rok 2020/2021. Jej zámerom je vyzdvihnúť prácu učiteľov stredných škôl v kraji počas dištančnej výučby, na ktorú museli prejsť školy počas pandémie koronavírusu. Na toto ocenenie učiteľov nominujú ich žiaci.
viac
06.08.2021
Štyri župné školy uspeli v ministerskej výzve Modernejšia škola
Štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK uspeli v rámci výzvy Modernejšia škola, ktorú vyhlásil rezort školstva s cieľom zatraktívniť školské prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %